Ogranak Matice hrvatske predstavio u Tuhlju publikaciju o dr. Vjekoslavu Homotariću

lip 27, 2023 by

Ogranak Matice hrvatske predstavio u Tuhlju publikaciju o dr. Vjekoslavu Homotariću

U srijedu je u prostoru Vatrogasnog doma prigodnom svečanošću predstavljena publikacija o znamenitom tuheljskom župniku Vjekoslavu Homotariću (Klanjec, 18. 5. 1857. – Tuhelj, 26. 12. 1911.)

Ogranak Matice hrvatske Klanjec priredio je u srijedu predavanje i predstavljanje publikacije  „Dr. Vjekoslav Homotarić“ u dvorani vatrogasnog doma u Tuhlju. Život i rad nezaboravnog župnika tuheljske župe, zastupnika u Hrvatskom saboru, pisca, prosvjetitelja i Šenoinog prijatelja predstavili su autori publikacije Snježana Horvatin, Vitomir Zamuda i Davor Žažar.

Događanju su uz Tuhljane koji su se okupili u velikom broju te goste iz Klanjca prisustvovali i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, predsjednik Općinskog vijeća Robert Romić, ravnateljica OŠ Lijepa Naša Snježana Romić te ravnateljica DV Potočić tuheljski Ana Ricijaš.

Goste je pozdravio predsjednik DVD-a Tuhelj Tomislav Tramišak:

– Izuzetna mi je čast da smo se za ovaj kulturni događaj okupili baš u ovom prostoru Vatrogasnog doma. Od njegovog osnutka davne 1906. godine, i dalje smo tu kao društvo, ljudi i vatrogasci s ciljem pomoći drugome, što je bila i jedna od misli vodilja Homotarićeva života – rekao je Tramišak.

Župnik tuheljske župe vlč. Božo Belinić također je zaželio dobrodošlicu okupljenima:

– Raduje me ovaj skup večeras kako bismo svi zajedno još više upoznali ovaj svijetli lik tuheljskog župnika Vjekoslava Homotarića i nadahnjivali svoje živote i djelovanje na njegovu primjeru – rekao je župnik Belinić.

 „Tragovi njegova djelovanja bit će vidljivi još desetljećima“

Životopis rođenog Klanjčana, velikog domoljuba, Šenoinog prijatelja i zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je najdublji trag ipak ostavio kao tuheljski župnik, prisutnima je približila jedna od autorica publikacije Snježana Horvatin. Davor Žažar u svom se izlaganju osvrnuo na Homotarićevo društveno djelovanje s obzirom da je u Tuhlju krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio pokretač društvenog i kulturnog života, a među brojnim drugim zaslugama bio je i osnivač Dobrovoljnog vatrogasnog društva 1906. godine. Vitomir Zamuda dotaknuo se Homotarićevog djelovanja kao svećenika i župnika te ujedno najavio sljedeće aktivnosti koje OMH u Klanjcu namjerava pokrenuti. Dvije autorice Zorka Renić i Valerija Turk-Presečki nisu mogle prisustvovati predstavljanju publikacije, ali su svojim osvrtom na Homotarićevo djelovanje u Bjelovaru dale značajan doprinos njenom objavljivanju.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Andrija Slaviček i Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Naša lipa“ Tuhelj koji ove godine obilježava 25. godišnjicu djelovanja, a koji su svojim emotivnim nastupom razdragali prisutne.

Na samom kraju događanja okupljene je pozdravio načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja: – Želim zahvaliti Ogranku Matice Hrvatske u Klanjcu i svima koji su doprinijeli ovom događanju te tako našeg znamenitog tuheljskog župnika Homotarića oteli zaboravu – rekao je Hercigonja.

Nakon službenog dijela programa uslijedilo je druženje uz prigodni domjenak, a izaslanstvo OMH Klanjec upalilo je svijeću na grobu župnika Vjekoslava Homotarića na Starom groblju u Tuhlju. Organizator događanja, Ogranak Matice Hrvatske u Klanjcu najljepše zahvaljuje DVD-u Tuhelj, župniku Boži Beliniću, Općini Tuhelj, KUD-u „Naša lipa“ na čelu s Armandom Slavičekom, Andriji Slavičeku te svojim tuheljskim članovima na pomoći u organizaciji predstavljanja publikacije čije su izdavanje potpomogli Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec.

(Davor Žažar)

 

Related Posts

Tags

Share This