U Klanjcu predstavljen novi svezak Hrvatskozagorskog književnog zbornika

velj 3, 2019 by

U Klanjcu predstavljen novi svezak Hrvatskozagorskog književnog zbornika

Šesti  po redu svezak Hrvatskozagorskoga književnog zbornika predstavljen je u subotu, 2. veljače 2019. u Izložbenoj dvorani Kulturnog centra u Klanjcu. U novom zborniku svoje neobjavljene ili nagrađene poetske i prozne radove, drame i eseje predstavilo je gotovo četrdesetak autora s područja Krapinsko-zagorske županije, ali i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Zbornik je ilustriran radovima poznatog zagorskog umjetnika Stjepana Đukića Pište, čija je naslovnica oduševila sve koji su u subotu imali priliku uzeti Zborniku u ruke.  Događanju su nazočili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, predsjednik Literarne družbe Maribor Marjan Pungartnik te mnogi drugi. 

– Bez obzira na svu tehnologiju koja nam je na raspolaganju, pisana riječ je pisana riječ. Ono što se ne zapiše kao da se i nije dogodilo. Bitno je da nam knjižnice dobro rade, da izlaze nova djela, i da u školama učitelji odgajaju djecu da trebaju čitati. Naše Zagorje dalo je puno velikana i doprinosa hrvatskoj kulturi, a mi ćemo uvijek pratiti što se događa u kulturi i davati podršku“ – istaknuo je župan Kolar.  
Ovaj izdavački pothvat Hrvatskozagorskog književnog društva, s namjerom  ponavljanja svake dvije godine, predstavlja ne samo recentni prikaz književnog stvaralaštva članova ovog književnog društva, već i značajan prinos promociji književnog stvaralaštva autora, kako iz Hrvatskog zagorja, tako i onih bliskih njemu, cjelokupnoj hrvatskoj umjetničkoj javnosti, istaknula je na početku predstavljanja Snježana Horvatin. 
Novo vrijedno izdanje HZKD-a predstavili su autorica predgovora Mirjana Mikulec, urednik Božidar Brezinščak Bagola, dok je o ilustratoru Stjepanu Đukiću Pištu govorio Hrvoje Kovačević.

 – Različiti književni pristupi, mnoštvo tema i motiva, stilske izdašnosti, zabilježbe posebno vrijednih mjesnih govora kajkavskoga jezika te bogatstvo različitih iskustava autora, ono je što čitatelji mogu naći u netom objavljenom novom svesku, istaknula je Mirjana Mikulec, potpredsjednica HZKD-a.

– Ovaj šesti po redu zbornik mi je posebno drag zbog toga jer nije prevelik, a sadržajno i likovno je vrlo bogat. Mislim da naše Društvo može biti ponosno – rekao je Božidar Brezinščak Bagola urednik izdanja i predsjednik Društva. Ujedno je zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji što je otkupila rodnu kuću Janka Leskovara u Valentinovom kod Pregrade gdje će biti uređen Kulturni centar.

Izbor tekstova iz zbornika čitali su članovi HZKD-a Vera Grgac, Snježana Horvatin, Vladimir Šuk i Nikola Kristić koji su interpretirali tekstove u svom prepoznatljivom stilu, dok su jedan dio radova predstavili i sami autori. Zahvaljujući glazbenom odabiru Igora Siročića ova je književna večer protekla u posebno toplom suglasju glazbe i književnosti.

Ovaj književni događaj Hrvatskozagorsko književno društvo iskoristilo je i da predstavi autorske knjige koje je objavilo prošle godine, a riječ je o zbirci pjesama Dodir Cvjetka Leža, knjizi kratkih priča Piši mi Mirjane Mikulec i pripovjednoj prozi Dragutina Kontaka Kako je Pavlek postao svoj čovek.

Netom prije predstavljanja Zbornika, održana je i redovna izborna skupština Društva na kojoj je ponovno za predsjednika izabran Božidar Brezinščak Bagola. Uz njega HZKD-a će iduće četiri godine voditi još potpredsjednik Hrvoje Kovačević, potpredsjednica Mirjana Mikulec, tajnica Snježana Horvatin, Vlasta Horvatić-Gmaz, pročelnica povjerenstva za nakladničku djelatnost, Mirko Ivanjek, pročelnik povjerenstva za unapređenje književnog stvaralaštva, Božena Kos, pročelnica povjerenstva za organizaciju literarnih manifestacija, Marija Hlebec, pročelnica povjerenstva za promidžbu i međudruštvenu suradnju, Vera Grgac, pročelnica povjerenstva za članska i statutarna pitanja te Vladimir Šuk, Ivan Cesarec i Vladimir Šenjug, kao članovi Nadzornog odbora.

 

 

 

 

– 

Related Posts

Tags

Share This