U Klanjcu predstavljena nova zbirka pjesama Mirjane Mikulec

sij 17, 2016 by

U Klanjcu predstavljena nova zbirka pjesama Mirjane Mikulec

Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec pred brojnim su ljubiteljima pjesničke riječi predstavili u petak, 15. siječnja 2016. u Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović” novu zbirku pjesama Mirjane Mikulec. Stope su treća knjiga ove autorice koja osim pjesama piše i kratke priče te objavljuje u časopisima, zbornicima i pjesničkim izborima te sudjeluje na recitalima i književnim natječajima.

U uvodu je pjesnikinju predstavila Snježana Horvatin, tajnica HZKD-a i ravnateljica Kulturnog centra,
istaknuvši kako Hrvatskozagorsko književno društvo ima puno razloga za zadovoljstvo zbog još jednog nakladničkog poduhvata, a riječ je o već  36 -om naslovu ovog nakladnika. Mirjani Mikulec, potpredsjednici HZKD-a, to je treća zbirka pjesama (Koordinate postojanja, 2007., Raspukline, 2011.
Stope, 2015.) U ovoj lijepoj književnoj večeri, održanoj nakon godišnje skupštine HZKD-a, na trenutak smo hodali Mirjaninim Stopama, tragali za odgovorima koje traže pjesnici, kako smo čuli u uvodu. “Uživali smo u pjesmama satkanim od iskustva pjesnikinje, ali i iskustva ljudi koji je okružuju, onih koji su joj dragi i u čijoj bliskosti uživa, a možda još više onih koji je sputavaju i čine tužnom pa nekada i nesretnom…I nisu to bilo kakva iskustva i nisu to bilo kakva traganja, već ona u kojima i svatko od nas čitatelja sudjeluje mjerom svojih vlastitih životnih propitkivanja” – istaknula je Snježana Horvatin.

Podrobnije je autoricu predstavila recenzentica Marija Lamot, prof., ističući među ostalim da se ova pjesnička zbirka “…sadržajno i formalno oslanja na dvije prethodne zbirke. Stopama Mirjana Mikulec mjeri staze (putove), pustinje vlastite i tuđe mogućnosti, ritam prirode, godišnjih doba. Nepomičnim očima, tamnim kao noć autorica bdije nad bjelinom, tražeći stope znane, a nevine za pjesmu.
Pjesnička zbirka Stope Mirjane Mikulec potvrđuje autentičnu pjesničku i ljudsku zrelost… Preoblikovanjem otuđene stvarnosti zadobiva pripadajuće mjesto (u životu i pjesništvu), vlastitu ispunjenost, umiruje lutanja, ostvaruje komunikaciju s drugima, čuva minule tragove i ostavlja trag izmjeren veličinom svoje, ljudske stope” – zaključila je Marija Lamot u svom nadahnutom izlaganju
Pjesme iz zbirke “Stope” emotivno i znalački recitirao je glumac Željko Šestić, a sve je prekrasnom glazbom popratio odlična glazbeni sastav “Za kaj” odabravši za ovaj put pomalo neobičan glazbeni repertoar koji se izvrsno uklopio u ovu krasnu siječanjsku večer u Klanjcu.

Related Posts

Share This