Predstavljanje knjige Zorana Vakule o narodnim izrekama o vremenu

velj 26, 2024 by

Predstavljanje knjige Zorana Vakule o narodnim izrekama o vremenu

Ekološka udruga “Japica” Klanjec u suradnji s Udrugom “korak po korak do zdravlja”, Kulturnim centrom i gradskom knjižnicom Klanjec priređuje u srijedu 28. veljače s početkom u 19:00 sati u dvorani Gradske knjižnice predstavljanje nove knjige Zorana Vakule “Vjerske teme i vrijeme”.

Kako je klanječka publika uistinu uživala u susretu s našim svestranim, uvijek elokventnim i iznimno duhovitim meteorologom na predstavljanju zbirke pjesama „Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze“ koje je krajem prošlog kolovoza priredila Gradska knjižnica, a  Zoran Vakula se u međuvremenu učlanio i u klanječku Eko udrugu “Japica”, sigurni smo da će ovo biti još jedna iznimno zanimljiva večer.

Zbirka “Vjerske teme i vrijeme” podsjetnik je na pučko vremenoslovlje – stare narodne izreke o vremenu i na njihovog medijski najvećeg promotora mr. sc. Milana Sijerkovića. Osim tih izreka, zbirka sadrži i znanstveno utemeljene prognoze u stihu i rimi, u kojima se spominju sveci i blagdani, te ističe razlike i valjanost ta dva izvora “vremenskih prognoza”.

Zbirka je istodobno i pokušaj pojašnjenja prednosti, mana i korisnosti u svakodnevnom životu tih zanimljivih izreka nastalih u doba kad nije bilo kvalitetnih meteoroloških prognostičkih izračuna temeljenih na znanstvenim istraživanjima, a i svojevrsno upozorenje na aktualne klimatske promjene.

Kratko izlaganje o odnosu religije i ekologije s osvrtom na prošlogodišnji međunarodni interkonfesionalni simpozij Religije i ekologija: kako sačuvati zajednički dom održat će Slavko Vitomir  Zamuda.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a napominjemo i da će se u 18:00 sati održati i godišnja skupština Eko udruge “Japica”.

Related Posts

Tags

Share This