U Klanjcu predstavljena knjiga Zaljubljeni kapelan p.Tončija Trstenjaka

ožu 6, 2020 by

U Klanjcu predstavljena knjiga Zaljubljeni kapelan p.Tončija Trstenjaka

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec priredili su u četvrtak 5. ožujka 2020.  predstavljanje knjige kratkih priča Zaljubljeni kapelan p. Tončija Trstenjaka.

Pater Tonči Trstenjak već jedno desetljeće piše kratke priče za mjesečnik Glasnik Srca Isusova i Marijina satkane od onoga što je doživio i proživio čovjek bogat pastoralnim iskustvom. Ova knjiga, osobito u ovo korizmeno vrijeme, omogućuje čitatelju da kroz odškrinuta vrata uđe u svijet i živote ljudi očima i srcem svećenika koji već pola stoljeća obavlja zahtjevnu zadaću propovijedanja evanđelja.

Pred prepunom izložbenom dvoranom u Klanjcu o knjizi su govorili don Anton Šuljić i Snježana Horvatin, koja je i čitala odabrane ulomke iz knjige u kojoj je sabrano šezdesetak kratkih priča.
Don Antun Šuljić istaknuo je iznimnu darovitost p. Trstenjaka kao pripovjedača čije priče imaju tečnost, lako ih se čita te su bez obzira što autor u njima progovara o naizgled običnim, svakodnevnim životnim situacijama prožete dramatikom koja zaokuplja čitatelja i svakako na kraju donose i poruku i pouku. Don Šuljić oplemenio je ovu lijepu književnu večer s p. Trstenjakom i izvedbom nekoliko svojih kantautorskih skladbi koje su se prelijepo uklopile u ovu korizmenu večer.

Pater Tonči Trstenjak posebno je istaknuo kako u ovoj zbirci, jednako kao i u Božićnoj pomaranči, ima zapravo puno autobiografskog. Priče su nastale iz njegovog odnosa s drugim ljudima, osobnih doživljaja tijekom dugogodišnjeg pastoralnog rada i iako, kako sam kaže, piše “teško” i treba mu vremena, i dalje ostaje pri odluci da njegove priče krase Glas Srca Isusova i Marijina svakoga mjeseca.

Jednu od priča pročitao je i potpredsjednik OMH u Klanjcu Nikola Filko te publici s puno emocija razložio osobne razloge zbog kojih je želio sa svima podijeliti upravo pripovijetku Otac u snijegu, a crkveni zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije Klanjec s fra Dragom Brglezom po prvi put se u Kulturnom centru predstavio u svom novom, mješovitom sastavu otpjevavši dvije sakralne skladbe.
Bio je to lijep, inspirativan književni susret o čemu ponajbolje svjedoči pozitivne emocije s kojima su posjetitelji tražili da im p. Trstenjak napiše posvetu u njihov primjerak Zaljubljenog kapelana.

 

Related Posts

Tags

Share This