U Klanjcu predstavljena knjiga fra Gordana Propadala Vukovar kakvog vidim i doživljavam

lip 17, 2017 by

U Klanjcu predstavljena knjiga fra Gordana Propadala Vukovar kakvog vidim i doživljavam

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec u petak, 16. lipnja 2017. godine predstavili su knjigu Vukovar kakvog vidim i doživljavam fra Gordana Propadala, a koju su ove godine izdali Ogranak MH u Vukovaru i Franjevački samostan Vukovar.
Nakon pozdravne riječi predsjednika Ogranka MH u Kalnjcu Nikole Benkovića, pred mnoštvom zainteresiranih posjetitelja, o knjizi fra Propadala, ali i svojim osobnim iskustvima vezanim uz tragičnu sudbinu Vukovara 1991. godine govorili su književnica i autorica pogovora Nevenka Nekić i predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Milan Zanoški.

Tijekom šest godina službe gvardijana u vukovarskom franjevačkom samostanu fra Gordan Propadalo svojim je radom, govorima u raznim prigodama i homilijama isticao značaj Vukovara, događaja i sudionika iz 1991. godine koji su se duboko usjekli u osobno i nacionalno pamćenje hrvatskoga naroda – od herojstva, domoljublja i humanosti hrvatskih branitelja do goleme žrtve i trpljenja koje su vukovarski branitelji i civili ugradili u temelje moderne hrvatske države. Dio tih izgovorenih riječi autor je sabrao u knjigu koju su ove godine izdali Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Franjevački samostan u Vukovaru. 
Nevenka Nekić istaknula je kako je fra Gordan Propadalo došao 2008. godine, nakon mirne reintegracije, u posve razorenu crkvu sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Ali i u grad u kojem se “… u očima vjernika zrcalio strah i svijest o propasti ne samo grada nego i neizlječiva tuga zbog mnogih ubijenih i nestalih. Demonski mrak dugo će prekrivati preživjele koji su i dalje morali susretati ubojice na ulicama pa onda i u upravi Vukovara, u raznim službama, u odjeći koja nosi hrvatsko znakovlje. Živjeti u toj strahovitoj inverziji koja se još nije razriješila, morao je i fra Gordan Propadalo od kojeg su mnogi očekivali snagu i potporu. Njegov svećenički poziv nije smio ni trena klonuti pa i ova knjiga zapisa o tome svjedoči.” – istaknula je autorica pogovora na predstavljanju u Klanjcu.
Milan Zanoški predstavio je akciju koju je pokrenuo sa svojim suborcima iz 148. brigade HV-a i to pod sloganom  “I reći ću vam samo još jednu stvar,  ZAPAMTITE VUKOVAR”. Svake godine, uz godišnjicu pada grada heroja, tisućama lampaša rasvijetli se Vukovarska ulica u Zagrebu u znak sjećanja i zahvalnosti vukovarskim žrtvama. Fra Gordana Propadala upoznao je u Vukovaru pri godišnjem hodočašću uz Spomen dan i otada su povezani zajedničkom željom da se vukovarska žrtva nikada ne zaboravi.

„Koliko god mi bio blizu sadašnji Vukovar, uključujući i vas u njemu, onaj iz 1991. puno mi je bliži i – paradoksalno! – znatno življi… Njegovi, naime, teški uzdasi i tjeskobni vapaji još i danas živo odzvanjaju mojom dušom. I odzvanjat će dok sam živ …  ” – piše pater Gordan Propadalo u svom oproštajnom govoru nakon nedjeljne mise u 9 sati u vukovarskoj crkvi, 17. kolovoza 2014. Autor nakon toga dolazi u Franjevački samostan u Klanjcu te odlučuje sabrati svoje misli u Vukovaru u opsegom malu knjigu, ali koja svojim prilozima svjedoči istinu o Vukovaru.

Tijekom predstavljanja publika je mogla pogledati i kratki dokumentarni film o stradanju Vukovara.

Glazbeni program domoljubnih pjesama izveli su bariton Ivica Kontent i vokalisti zbora sv. Jurja iz Gornje Stubice. Još jednom se pokazalo koliko su domoljubne pjesme značile našim ljudima tijekom Domovinskog rata jer su ih i u ovoj večeri posjetitelji spontano zapjevali s glazbenim gostima. 

 

Related Posts

Tags

Share This