PREDSTAVLJENE ZLATNOŽUTE JESENI ZAGORSKE

stu 29, 2011 by

PREDSTAVLJENE ZLATNOŽUTE JESENI ZAGORSKE

Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec u petak, 25. studenog 2011. upriličili su predstavljanje knjige romantičnog i lirskog naziva Zlatnožute jeseni zagorske Stanka Špoljarića.
Crtice sa zagorske likovne scene koje je tijekom desetljeća suradnje s brojnim likovnim umjetnicima napisao ovaj dugogodišnji kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Hrvatskozagorsko književno društvo objavilo je ove godine kao petu knjigu u svojoj biblioteci Esejistika.
Kako je na predstavljanju knjige istaknula Snježana Ricijaš. ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Zlatnožute jeseni zagorske  donose sedamdesetsedam tekstova koje je Stanko Špoljarić napisao za kataloge koji su tiskani povodom otvaranja izložbi – slikara, kipara, keramičara kojima je zajedničko – dodir s Hrvatskim zagorjem. Autori o kojima piše Stanko Špoljarić s Hrvatskim zagorjem su vezani rođenjem, podrijetlom, ženidbom, udajom, svojim dolascima, ostancima, odlascima ili tematikom. Tekstove je odabrao urednik pok. Vladimir Poljanec, uredivši ovu knjigu s puno truda i poslovične mu upornosti, prikupljajući tekstove s raznih strana. S ovom knjigom Zagorje je dobilo na jednom mjestu presjek, prisjećanje i zapisanu uspomenu na likovne umjetnike, izložbe i vrijedna događanja koja uvijek prate pozitivne emocije i na kraju trag jednog povjesničara umjetnosti – istinskog znalca i od pera.
Vrlo plodonosni dugogodišnji rad Stanka Špoljarića okupljenima je predstavio Božidar Pejković, povjesničar umjetnosti, voditelj Galerije Antuna Augustinčića. Zahvaljujući njegovom trudu na predstavljanju knjige mogle su se u slikovnoj prezentaciji vidjeti naslovnice brojnih monografija poznatih hrvatskih umjetnika čiji je Špoljarić autor, neki od kataloga o kojima je riječ i u ovoj knjizi, a predstavljene su i velike izložbe koje su obilježile njegov rad kao kustosa Umjetničkog paviljona.
Slikar Stjepan Đukić Pišta na predstavljanju je vrlo emotivno iznio svoja zapažanja vezane uz dugodišnju suradnju s autorom knjige Zlatnožute jeseni zagorske, dok je sam autor zahvalio uredniku, pokojnom Vladimir Poljancu, istaknuvši kako bez njega ove knjige ne bi bilo. Brojnim posjetiteljima ove lijepe večeri u prostoru Gradske knjižnice u Klanjcu, među kojima su bili i brojni umjetnici o kojima je Špoljarić pisao i čiji je rad pratio tijekom godina, zasigurno će ostati u sjećanju kako je autor knjige koja je te večeri predstavljena istaknuo kako je njemu važno da je umjetnik o kojem piše ponajprije čovjek, a tek onda umjetnik.

 

Related Posts

Tags

Share This