Otkazano predstavljanje knjige Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja

ožu 1, 2018 by

Otkazano predstavljanje knjige Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja

Organizatori otkazuju večerašnje predstavljanje zbog najavljenog lošeg vremena. 
Zahvaljujemo na razumijevanju!

 

Kajkaviana i Kulturni centar Klanjec priređuju u petak, 2. ožujka s početkom u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici u Klanjcu predstavljanje knjige Krešimira Regana Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskog zagorja.

Knjiga je tiskana u nakladi Kajkaviane, uz potporu Krapinsko – zagorske županije, a u Klanjcu će je predstaviti urednica Vlatka Dugački te recenzenti arheologinja Ivana Škiljan i povjesničar Filip Škiljan.

Krešimir Regan povjesničar je i leksikograf. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a viši je znanstveni suradnik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu. U ovoj knjizi napisanoj na izvornoj povijesnoj građi, objavljenim izvorima, pregledu i komparaciji postojeće povijesne literature, istraživanju i pravilnom vrednovanju materijalnih tragova te analize narodnih predaja, autor je cjelovito prikazao srednjovjekovne i novovjekovne utvrde na području Hrvatskoga zagorja i u njegovim rubnim zonama prema varaždinskoj Podravini i gornjem Polonju, odnosno kalničko-križevačkoj regiji pa tako i klanječki Cesargrad. Obrađene su sve utvrde neovisno o tome jesu li u uporabi, pod krovom i većim dijelom sačuvane strukture ili se nalaze u nejasnim i teško vidljivim tragovima, ili se o njihovu postojanju zna samo na temelju pisanih tragova i uvjerljivih pretpostavki. Knjiga sadrži i niz iznimno atraktivnih fotografija koje autor donosi gotovo za svaku lokaciju, a na kojima je, kad god je to moguće, vidljivo staro stanje zdanja te zatečena stanja.

S obzirom na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu kojom se želi potaknuti javne institucije i civilne kulturne udruge na zajedničko spašavanje ostataka Cesargrada, a na kojem će s dolaskom ljepšeg vremena Hrvatski restauratorski zavod započeti s ovogodišnjim radovima, ovo je svakako knjiga koja zaslužuje pažnju klanječke kulturne publike.

Ulaz je slobodan.

 

 

Related Posts

Tags

Share This