Knjiga Mirka Ivanjeka o biskupu Careviću predstavljena u Klanjcu

stu 17, 2018 by

Knjiga Mirka Ivanjeka o biskupu Careviću predstavljena u Klanjcu

Kulturni centar Klanjec i Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu priredili su u utorak, 13. studenoga 2018. godine u prostoru Gradske knjižnice u Klanjcu predstavljanje čak dviju knjiga čime su simbolično završili i ovogodišnji programi povodom Mjeseca hrvatske knjige u Klanjcu.
Jedna od njih je Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove autora Paola Mirtija koju je s talijanskog prevela Ančica Ivanjek, a druga Veliki petak 1945. Biskup Carević: Život za narod – smrt u ime naroda Mirka Ivanjeka.

Uz pomno odabrane uglazbljene stihove velikih hrvatskih pjesnika koje je uz gitaru izveo don Anton Šuljić, uz njega, knjigu Veliki petak 1945. predstavila je dr.sc. Jelena Vignjević.  Romansirana biografija hrvatskog biskupa Josipa Marie Carevića rođenog 1883. godine u Metkoviću,  znamenitog i velikog dubrovačkog biskupa koji je umirovljen  1940. u Hrvatskom zagorju, a nakon Drugog svjetskog rata okrutno  mučen i ubijen 1945. godine u Velikom Trgovišću izazvala je veliko zanimanje kod klanječke književne publike. Autor je podatak o točnom datumu smaknuća hrvatskog biskupa pronašao u kronici franjevačkog samostana u Klanjcu zahvaljujući  susretljivosti franjevaca i suradnji s Vitomirom Zamudom, a Klanjčani su tijekom ovog književnog susreta vrelo rado podijelili svoja saznanja i svjedočanstva o ovom strašnom zločinu. Knjiga je izašla u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Zaprešiću i Metkoviću.

Kako je istaknuo Mirko Ivanjek, njegova je knjiga knjiga tame, dok je Ančica Ivanjek za Glas Koncila prevela knjigu svjetla. O spašavanju Židova u Asizu govorili su Mislav Rubić, Stjepan Lice te sama prevoditeljica, koja je na početku pročitala i nadahnuto pismo fra Andrije Nikića.
Mirka Ivanjeka, intelektualca, književnika i prijatelja predstavio je i kolega po peru, predsjednik Hrvatskozagorskoga književnog društva Božidar Brezinščak Bagola.

Mnogo godina kasnije, na traženje Kaptola da se pronađe i dostojno obilježi grob, unatoč nekih koji su tvrdili da znaju gdje je, pokazalo se da tijela nema. Je li to bila šuma Puskara u župi Luka, ili je riječ o Pluski? Je li netko premjestio tijelo ili su sjećanja nepotpuna? Njegov grob je ostao tajna kao i grobovi na stotine tisuća besudno smaknutih Hrvata. Sjeme je zasijano, dobro i obilno, ali još nije na to sveto tlo palo dovoljno sunca i kiše da bi niknulo. Ali-niknut će!“ – piše Mirko Ivanjek na kraju svoje knjige. Možda će i ovo predstavljanje knjige koja otima zaboravu biskupa Carevića biti poticajno za nova istraživanja koja će konačno otkriti i njegov grob.  
Zahvaljujući autorima i OMH u Zaprešiću knjige možete posuditi u Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović” Klanjec. 

 

 

 

Related Posts

Share This