Predstavljanje knjige fra Gordana Propadala

tra 22, 2017 by

Predstavljanje knjige fra Gordana Propadala

” Na ovoj zemlji ništa ne dostaje čovjeku;
  u tom je njegova veličina i njegova bijeda”.
                                                     George Sand

Izložbena dvorana Gradske knjižnice u Klanjcu bila je u petak, 21. travnja 2017. ispunjena do posljednjeg mjesta na predstavljanju knjige fra Gordana Propadala George Sand i katolicizam. 

S iznimnom pažnjom posjetitelji su popratili ovaj izniman kulturni događaj u našem gradu, a kojeg su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec.

Diplomski rad fra Gordana Propadala sa studija francuskog i latinskog jezika na Sveučilištu u Strasbourgu ukoričen je i dat čitateljima na čitanje i razmatranje zahvaljujući  iznimnom  trudu Verice Jačmenice-Jazbec, koja je knjigu uredila te je i predstavila klanječkoj književnoj publici  i to upravo u Noći knjige. 
“George Sand je dobar dio svog života tražila Boga. Činila je to ne samo svojom potrebom i znatiželjom, već i zahtjevom svoga sveopćeg, genetskog i ljudskog koda. Ona se nije mogla oglušiti na pitanje koje postavlja svaka čovječja stanica: tko sam, od koga sam, kome pripadam, čije sam blago…” istaknula je urednica knjige. 

O zanimljivom životnom putu ove intrigantne francuske književnice i žene govorio je i autor, dotaknuvši se njezinih obiteljskih korijena, djetinjstva, mladenačkih dana provedenih u samostanu te kasnijeg liberalnog načina života i kritike Katoličke crkve. “Unatoč tome, Sandova ipak nije mogla u sebi zatomiti vapaj za božanskim glasom, tj. božanskim bićem”, piše u knjizi fra Propadalo. I po tome je slična svakome od nas, zaključio je autor knjige.

U glazbenom programu odabrane skladbe pjevao je Ivica Kontent, bariton, član Opere HNK koji je publiku počastio predivnom kajkavskom popijevkom Kristuš je gore vstal te skladbom O, čovječe promisli franjevca Fortunata Pintarića. Ništa manje publiku nisu dirnule ni profana Popevke sem slagal i međimurska Lehku noć.

Autoru, urednici i brojnoj publici zahvalili su se predsjednik OMH u Klanjcu Nikola Benković te inicijator ovog lijepog događaja Nikola Filko, a predstavljanje je vodila Snježana Horvatin.

Related Posts

Tags

Share This