Predstavljanje knjige Dom u srednjoj Europi

stu 3, 2016 by

Predstavljanje knjige Dom u srednjoj Europi

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica “Antun MIhanović” i Kulturni centar Klanjec u suradnji s Hrvatskozagorskim književnim društvom priređuju u petak, 4. studenog 2016. s početkom u 19 sati u prostoru Gradske knjižnice predstavljanje knjige Spomenke Štimec Dom u srednjoj Europi.

Knjigu će predstaviti urednica Vlasta Horvatić Gmaz i književnik, prevoditelj i predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola.
U glazbenom dijelu programa posjetitelji će moći uživati u zvuku saksofona Aljoše Mutića.

Spomenka Štimec jedna je od najpoznatijih spisateljica suvremene esperantske književnosti.
Objavila je petnaestak knjiga pripovjedaka, putopisa i zapisa na esperantu. Knjige su joj prevedene s esperanta na engleski, njemački, francuski, mađarski, kineski i japanski jezik. Živi u Varaždinu i Zagrebu, a vikendima u Hrašćini gdje je vlasnica kurije u kojoj se nalazi bogata esperantska knjižnica.
Hrvatskozagorsko književno društvo sa sjedištem u Klanjcu izdalo je nedavno knjigu Dom u srednjoj Europi koja sadrži pripovijetke nadahnute obnovom kurije u Hrašćini, zatim pripovijetke nadahnute esperantskim iskustvima, susretima, uspomenama i brojnim iznenađenjima, pripovijetke o ratnim strahotama u Hrvatskoj, sedam putopisa iz Irana, Danske, Švedske, Češke, Malezije, Litve i Bosne, esej o međunarodnom prevodilačkom projektu jedne od najljepših hrvatskih knjiga za djecu i mladež „Šegrta Hlapića“ na azijske jezike (japanski, kineski, vijetnamski, bengalski, perzijski i korejski), četiri teksta o ljudima koje je autorica poznavala i koji su puno značili za njen životni i stvaralački identitet.

Ovaj književni susret otvoren je za sve posjetitelje pa vas pozivamo da svakako dođete jer nemamo često priliku susresti se esperantistima.