Predstavljena knjiga Čuvar sjena sjajnog pripovjedača Stjepana Paulića

ruj 6, 2020 by

Predstavljena knjiga Čuvar sjena sjajnog pripovjedača Stjepana Paulića

Kulturni centar Klanjec i Hrvatskozagorsko književno društvo priredili su u petak 4. rujna vrlo zanimljivo predstavljanje nove knjige Stjepana Paulića Čuvar sjena.
Park u staroj jezgri Klanjca i lijepo ranojesensko predvečerje pokazali su se idealnom kombinacijom za ugodan razgovor o knjizi u kojoj autor svojim čitateljima donosi, kako sam kaže na početku svoje nove knjige, “…nova sjećanja na davne događaje. Prvo nejasna poput sjena koje iz prikrajka privlače pažnju na sebe, s vremenom ti magloviti obrisi mjesta i likova postaju sve jasniji i prepoznatljiviji. Kako nešto spazimo krajičkom oka, ove sjene uhvatimo krajičkom sjećanja i malo pomalo izvlačimo ih na danje svjetlo, a one nam tada svojom pričom upotpune dio slagalice. Ma koliko bili daleko, ti događaji postaju sve jasniji kao da su se netom dogodili.“  

Ančica i Mirko Ivanjek predstavili su ovog vrsnog pripovjedača pred ljubiteljima književnosti u Klanjcu, dok je don Anton Šuljić, spriječen u svom dolasku, u svom je pisanom osvrtu istaknuo kako je “Štef Paulić pisac bogate imaginacije, sjajne naracije, bogatog leksika i mudrih sentencija. U njegovim pripovijetkama zadivit će nas svijet u kojem se događaju nenadani obrati, postupne preobrazbe protagonista, dobra karakterizacija likova, a nadasve autorov sjajan smisao za opisivanje, posebice za opisivanje krajolika, interijera i eksterijera, nošnji, kućnog namještaja, već zaboravljenih zanata i predmeta – u jednu riječ: Autor je majstor pripovijedanja.”

Odlomke iz knjige koja donosi 23 pripovijetke podijeljene u četiri cjeline Pabirci iz davnih ljetopisa, Neobične priče o običnim ljudima, Štiklec za fraklec i Post scriptum čitala je Snježana Horvatin, a Igor Siročić svojim je glazbenim odabirom oduševio i autora i publiku. 
Predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola izrazio je veliko zadovoljstvo što je nova knjiga iz Biblioteke Književnost ovog društva ipak i u ovim teškim vremenima došla u ruke čitatelja. Uz malo strpljivosti i puno dobre volje, očekuju nas i nova nakladnička izdanja, a onda i novi lijepi književni susreti poput ovoga.

Fotografije: Mladen Županić

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This