Predstavljen Bagolin roman o Viktoru Kovačiću

stu 15, 2014 by

Predstavljen Bagolin roman o Viktoru Kovačiću

Nova knjiga Božidara Brezinščaka Bagole U sjeni ljepote,biografski  roman o arhitektu Viktoru Kovačiću iz Huma na Sutli, ocu hrvatske moderne arhitekture, koja je izašla u povodu 140. godišnjice njegova rođenja (28. srpnja 1874.) i 90. godišnjice njegove smrti (21. listopada 1924.),u nakladi zagrebačke Alfe, predstavljena je u Klanjcu, u organizaciji Kulturnog centra i Gradske knjižnice “Antun Mihanović”, u petak, 14. studenog 2014.

Graditeljski sinonimi za ovog velikog arhitektu poznati su gotovo svakom: Kaptol, crkva Svetog Blaža, kuća Frank, njegov vlastiti zagrebački stan, Burza, neke od najljepših zagrebačkih vila…no, pitanje koliko nas zna da ih je projektirao jedan od najtalentiranijih hrvatskih arhitekata. Od rođenja i krštenja u Humu na Sutli pa sve do smrti u Zagrebu, prati Božidar Brezinščak Bagola zanimljiv i intrigantan život Viktora Kovačića, svog zemljaka, ali su stranice knjige “U sjeni ljepote” uz brojne biografske podatke ispunjene i spisateljskim umijećem autora.

O knjizi su govorili Vlasta Horvatić Gmaz i sam autor, a Snježana Horvatin pročitala je zanimljiv ulomak koji govori o posjetu Kovačića franjevačkom samostanu u Klanjcu i trenutku kada je upravo u Klanjcu upoznao svoju suprugu Tereziju Arhanić, učiteljicu iz Zagorskih Sela.

Ovim zanimljivim književnim programom završio je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Klanjcu.

Related Posts

Tags

Share This