U književnom društvu s Djedomirom Božidara Brezinščaka Bagole

lis 28, 2022 by

U književnom društvu s Djedomirom Božidara Brezinščaka Bagole

Gradska knjižnica “Antun Mihanović”, Kulturni centar Klanjec i Hrvatskozagorsko književno društvo priredili su 27. listopada u Galeriji Antuna Augustinčića književnu večer u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Povod za još jedan književni susret ovaj je put bila jubilarna pjesnička zbirka “Djedomir” Božidara Brezinščaka Bagole koju je autor objavio uz svoj 75. rođendan i 55 godina književnog stvaralaštva.

“Milina je to Hrvatskoga zagorja i cijele Hrvatske kad se sretnu prijatelji i književnici, i njihove knjige, jer predobro znaju da je knjiga još uvijek neprevladana kulturna stečevina. Ovim smo riječima Vladeka Poljanca otvorili naš susret, u vrlo sličnom sastavu ovdje u Klanjcu, 9. studenog 2017. Evo na opet zajedno, pet godina kasnije, pet godina stariji, pet godina pametniji, možda, ali razlog je ponovno jednako dobar. Obljetnička zbirka pjesama Božidara Brezinščaka Bagole, svakako zanimljivog naslova i jednako  zanimljivih stihova.” – tim riječima Snježane Horvatin, ravnateljice Kulturnog centra Klanjec počela je književna večer u čast 75. rođendana Božidara Brezinščaka Bagole.

Redovna klanječka druženja s književnikom, prevoditeljem, ali i prijateljem i pajdašem Božidarom Brezinščakom Bagolom započela su s osnivanjem Hrvatskozagorskog književnog društva prije dvadeset godina koje je svoje sjedište, ali nekako i svoj dom, pronašlo u Klanjcu. Tu su predstavljene gotovo sve njegove knjige koje su izašle u protekla dva desetljeća i otkrivali u njima poveznice između Klanjčana i Bagole pisca koje su nas često i iznenadile i oduševile i to osobito kada je riječ o njegovim romansiranim biografijama o Viktoru Kovačiću i Ljudevitu Juraku.

“Ova zbirka pjesama nastala je zadnjih deset godina, od 2012. – 2022. i raspodijelio ju je u pet cjelina. Božo bez Huma nejde nikud, pa tako i prva cjelina nosi naslov “Od Huma do Huma”, a zadnja koja daje ime cijeloj zbirci naslovljena je baš “Djedomir”….. Za polazište ipak uzimam Šulićevu konstataciju da je poezija imala bitno bolju poziciju i ugled u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, aj bih rekao sve do sedamdesetih godina, jer se sjećam da bi kao studenti sjedili uz kavu, citirali bi i Nerudu, Cesarića, Vesnu Parun, Dizdara, Tina Ujevića, pa i čak i Paju Kanižaja koji je 1971. imao zabranjenu zbirku pa smo i njega, naravno, često citirali. To je tada obilježavalo duhovni i kulturni vid života. Danas je to bitno drugačije, poezija je malo zgurana u stranu, to se nije dogodilo samo poeziji, već i religiji, duhovnosti općenito, ali i u kulturi. Na žalost, nastala je jedna suša, jedna depresija vremena u kojem je to svjetlo prigušeno, ali što je gušći duhovni i kulturni mrak, to je bitnija ta poetska rasvjeta koju upravo pruža i ova Bagolina zbirka “Djedomir”. Na sreću, takvih koji ne vole poeziju, na sreću ovdje večeras među nama nema,” – istaknuo je Ivanjek, čestitao Bagoli rođendan i preporučio svima da uživaju u ovoj prekrasnoj zbirci pjesama.

“Vratimo sebi dostojanstvo odgovornosti. Stvarajmo materijalna i duhovna kulturna dobra preko kojih se jedini, nepogrešivo, svjesno i savjesno, možemo vinuti do vlastitoga mišljenja, do suptilnih osjećaja, do samodiscipline i razmišljanja koje nas uči razlikovati govor od brbljanja, istinu od informacije, bitno od nebitnoga. Budimo ustrajni u borbi za istinu, postanimo subjektima javnoga komuniciranja, iskreni u susretu s drugima. Budimo ljudi od riječi, od svoje časne riječi!” – naglašava književnik i pisac Božidar Brezinščak Bagola, koji je zahvalio svima na dolasku i najavio da je Matica Hrvatska za iduću godinu uvrstila u plan izabrane pjesme svih njegovih 11 zbirki, a koja će biti izdana iduće godine.

Stihove iz knjige prekrasno nam je dočarao svojom interpretacijom Nikola Kristić, svakome preporučamo ovaj lijek za dušu.

U glazbenom dijelu programa, uživali smo u baladama koje su nam svima drage u srcu u izvedbi Igora Siročića.

Snježana Horvatin se osvrnula i na protekla druženja i podsjetila: “Jedan od njih s kojim smo tako rado dijelili naša druženja s književnicima i njihovim knjigama pa i Božinu 70.obljetnicu je Aljoša Mutić. Utihnuo je zauvijek saksofon koji je bio u tako lijepom suglasju s riječima naših pisaca. Našem “djedomiru” svakako želimo još puno, puno stvaralačkih godina, i onih, malih, radosnih životnih trenutaka koji život čine velikim”.

sleljak/zip.com.hr 28.10.2022.

 

 

Related Posts

Tags

Share This