Predsjednik Josipović u Klanjcu

pro 16, 2013 by

Predsjednik Josipović u Klanjcu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotu, 14. prosinca 2013. obišao je izložbu „Klanječka kulturna baština – u susret Kući europskih himni“,  koja je u Klanjcu otvorena ove jeseni u franjevačkom samostanu najavljujući muzejski projekt kojim se želi objediniti izuzetan baštinski potencijal cijelog klanječkog kraja vezan uz ime Antuna Mihanovića te na jednom mjestu objediniti priča o hrvatskoj i himnama svih zemalja Europske unije.

Predsjednik Josipović ovu je zanimljivu najavnu izložbu razgledao u društvu domaćina, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, predsjednika Gradskog vijeća Klanjca Božidara Gorupa, zamjenika župana Jasne Petek i Anđelka Fereka Jambreka, zamjenika gradonačelnika Zvonka Severa, a pridružili su im se pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović te pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković.
Na ulazu u samostan predsjednika je dočekao p. Franjo Jesenović, upravitelj samostana, a Snježana Pintarić, voditeljica autorskog tima koji je radio na izložbi upoznala ga je s privremenim postavom i koncepcijom buduće Kuće europskih himni.

Nakon što je razgledao klanječku izložbu, predsjednik Josipović je u izjavi za medije istaknuo kako je riječ o sjajnoj ideji koja na zanimljiv način povezuje društveni, umjetnički i politički fenomen himne, s očuvanjem tradicije, brendiranjem kraja i turizmom. Izrazio je nadu da će ovaj projekt kroz europske fondove dobiti svoju valorizaciju. Također je ocijenio kako je iz izložbe vidljivo da na projektu rade vrhunski stručnjaci te posebno istaknuo kako je došao pružiti podršku projektu na kojem se potvrđuje kreativnost i sektorska povezanost, odnosno povezanost kulture, gospodarstva i turizma.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da bi izložba trebala trajno otvoriti svoja vrata za dvije do dvije i pol godine. U planu je da se veći dio troškova tog projekta osigura preko fondova Europske unije. Najavio je i skori dovršetak projektne dokumentacije i apliciranje prema fondovima. Pojašnjavajući razloge zašto je upravo Klanjec odabran za „domaćina“ izložbe, kazao je da je to logično budući se grob Antuna Mihanovića nalazi u Klanjcu, a u Zelenjaku je i u svijetu jedinstveni spomenik himni.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek naglasio je kako je riječ o vrijednom projektu razvoja kulturnog turizma u Klanjcu, gradu povijesti i kulture koji posebnu brigu vodi o obnovi i očuvanju svoje izuzetne kulturne baštine.

Po dolasku u Klanjec predsjednik Josipović pola je sata proveo u druženju s građanima na kavi u Kavani Klanjec na Trgu Antuna Mihanovića, a za vrijeme predsjednikova posjeta izložba je bila naravno otvorena i za sve posjetitelje, što su brojni građani Klanjca i iskoristili, tim više što će se do kraja godine ovaj privremeni postav ponovno iseliti kako bi se u prostoru nastavili građevinski radovi na uređenju. Predsjednik je u Klanjcu posjetio i vinoteku, kušaonicu vina i meda u kojoj je bio još za vrijeme trajanja radova, a s gotovim projektom upoznao ga je predsjednik Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec Mladen Županić.