O Božiću na malo drugačiji način

pro 9, 2016 by

O Božiću na malo drugačiji način

Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca razveselila je u ovo adventsko vrijeme članove svoje udruge, ali i mnogobrojne građane Klanjca i okolice priredivši u četvrtak, 8. prosinca 2016. zanimljivo događanje pod nazivom “O Božiću na malo drugačiji način”.
Uz izvrstan odabir i izvedbu adventskih i božićnih sakralnih skladbi Pjevačkog zbora Kraljevec na Sutli s dirigentom Tomislavom Križancem, posjetitelji su imali prigodu čuti i predavanje etnologa i antropologa Gorana Škrleca iz Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Pažnja, ali i živahni komentari kojima je publika popratila predavanje najbolji su dokaz zanimljivosti teme, ali i autorovoga odabira prikaza i objašnjenja običaja slavlja Božića u raznim krajevima svijeta. Slušatelji su tako mogli saznati zašto i od kada se izrađuju adventski vijenci, od kada se kiti božićno drvce, tko su likovi koji dijele darove u različitim državama svijeta, je li doista Coca Cola izmislila Djeda Mraza do nama sasvim neobičnih načina slavlja Božića u krajevima u kojima je sada primjerice ljetno doba.

Članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo predstavile su se i malom prigodnom izložbom na kojoj su izloženi adventski vijenci koji se u našim domovima stavljaju na stol za prvu nedjelju Došašća, a izrađeni su rukom i mahom su od prirodnih materijala, adventski kolačići kao priprava za svečani božićni blagdanski stol, rukom izrađene jaslice autorice Ankica Hrbud  koja se vratila tradiciji izrade od komušinja kukuruza. Od ostalih uobičajenih ukrasa bila je tu i prezentacija nekadašnjeg vugla… borove grane koja je ovom prigodom okićena licitarskim srcima kako bi se naglasio značaj očuvanja zagorskih tradicijskih obrta, a zagorskog doma u vrijeme Božića nije bilo bez raspela s vjenčićem od krep papira koji je rad Melanije Mihalić. Izloženi su i ručni radovi koje su članice izrađivale tijekom cijele godine, mala prezentacija slikanja na staklu te na kraju i uzorci zimnice koju su članice pripremale preko ljeta i u jesenskim danima, a s kojom se s pravom ponose i zbog raznovrsnosti, tradicionalne recepture, ali prvenstveno radosti koje ovi domaći proizvodi iz maminih i bakinih špajzi izazivaju kod članova njihove obitelji.
Izložbu su postavile Brankica Greblički i Ankica Hrbud iz Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo u suradnji s Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom Klanjec.

Inače, Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca okuplja članove ove udruge koji se uz, kako to oni zovu, „penzionersku kavicu“, okupljaju svake srijede na dječjem odjelu Gradske knjižnice pod voditeljskom paskom Brankice Greblički.
Članice ove sekcije aktivne su i rado se i s voljom uključuju i u druga kulturna i društvena događanja u našem gradu. Pa tako bilježe i neke vrlo lijepe i odlično posjećene aktivnosti koje su u ovom, relativno kratkom, razdoblju obilježile njihovo djelovanje poput ovog o Božiću na malo drugačiji način.

Related Posts

Tags

Share This