PREDAVANJE “OBITELJ ERDÖDY I KLANJEC”

velj 16, 2013 by

PREDAVANJE “OBITELJ ERDÖDY I KLANJEC”

U Kulturnom centru Klanjec u petak, 15. veljače 2013. godine  vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom “Obitelj Erdödy i Klanjec”, a u povodu obilježavanja 440. godišnjice Seljačke bune, održao je Slavko Vitomir Zamuda.
Nakon višegodišnjeg istraživanja vezanih uz značaj pojedinih članova ove poznate plemenitaške obitelji na zavičajnu povijest Klanjca, brojnoj publici koja se u petak okupila u prostoru klanječke Gradske knjižnice približio je interesantne biografske podatke najznačajnijih članova obitelji prateći njihovo obiteljsko stablo, ali i zanimljivosti vezane uz njihov život na cesargradskom vlastelinstvu, događanja za vrijeme Seljačke bune, gradnju Novih Dvora Cesargradskih, klanječke franjevačke crkve i samostana, obiteljskih grobnica u crkvi, umjetničkog inventara klanječke župne crkve, osnivanja bratovština…

Nakon predavanja, u ugodnom društvu Tamburaškog sastava “Zelenjak”, Slavku Vitomiru Zamudi koji je od 1. siječnja u zasluženoj mirovini, na uloženom trudu, vremenu i entuzijazmu uloženom u očuvanje kulturne baštine Klanjca zahvalili su se gradonačelnik Grada Klanjca Željko Kolar, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Klanjec Nikola Filko, Kulturni centar Klanjec u kojem je radio do mirovine i Gradska knjižnica Klanjec te brojni građani koji su došli na predavanje i na taj način odali svoje priznanje. Bila je to na trenutke vrlo emotivna večer koju su s Vitomirom Zamudom podijelili njegovi sugrađani, prijatelji i suradnici, ali ne i kraj plodonosne suradnje koja će se sigurno nastaviti.

Related Posts

Tags

Share This