Sjećanje na Vjekoslava Homotarića, znamenitog Klanjčana

svi 18, 2022 by

Sjećanje na Vjekoslava Homotarića, znamenitog Klanjčana

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec priredili su u srijedu 18. svibnja 2022. zanimljivo predavanje pod nazivom “Sjećanje na znamenitog Klanjčana Vjekoslava Homotarića, Klanjec, 18.5.1857. – Tuhelj, 26.12.1911.)”.

Prigodnom predavanju uz 110. godišnjicu smrti znamenitog Klanjčana, nezaboravnog župnika tuheljske župe, zastupnika u Hrvatskom saboru, pisca, prosvjetitelja i Šenoinog prijatelja nazočio je lijep broj posjetitelja iz Klanjca i Tuhlja.

Snježana Horvatin približila je okupljenima život i djelo ovog znamenitog župnika, koji je uz mnoge druge aktivnosti bio i pravaški zastupnik u Hrvatskom saboru te dopisnik „Vijenca“. Prijateljevao je i s čuvenim hrvatskim piscem Augustom Šenoom koji je povodom Homotarićeve mlade mise posjetio Klanjec 1880. godine.
Novoizabrani predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Klanjec Vitomir Zamuda predstavio je nova saznanja o Homotarićevom životu na temelju istraživanja zapisa u Spomenici župe Tuhelj. Homotarićeve autobiografske zapise i Šenoino pismo koje je pisac poslao s mlade mise Vjekoslava Homotarića svojoj supruzi Slavi s vrlo lijepim opisom Klanjca i okolice  izvrsno je interpretirao član Ogranka Davor Žažar približivši publici arhaični govor 19. stoljeća, a prisutnima su po prvi puta predstavljeni novinski članci, ilustracije, uspomene na mladu misu te druge, dosad nepoznate zanimljivosti vezane uz Homotarićev život.

Preslika originalnog pisma Augusta Šenoe iz Klanjca, prijepis pisma, fotografija svete sličice s mlade mise Vjekoslava Homotarića i crtež Josipa Hohnjeca predstavljeni su publici zahvaljujući suradnji s Kućom Šenoa i udrugom “Svi naši Šenoe” u čijem vlasništvu se nalazi spomenuta građa. 
Korištenje građe za ovu prigodu financijski je omogućio Kulturni centar Klanjec.

Ogranak planira sljedeće predavanje o Homotariću u organizirati u Tuhlju te najavljuje daljnja istraživanja o životu ovog znamenitog Klanjčana, koji je ostavio dubok trag kao tuheljski župnik pokrenuvši u mjestu mnoga društvena događanja, a između ostalog osnivač je i Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Tuhlju.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This