Predavanje o depresiji na kojem smo učili, ali i i od srca se smijali!

velj 7, 2024 by

Predavanje o depresiji na kojem smo učili, ali i i od srca se smijali!

Udruga “Korak po korak do zdravlja” Klanjec ugostila je u utorak 6. veljače kliničku psihologinju Gordanu Kamenečki koja je na vrlo pristupačan i simpatičan način približila lijepom broju posjetitelja važne i vrijedne informacije o depresiji, sve češćoj bolesti našeg suvremenog vremena, a o kojoj još uvijek, nažalost, postoje brojne predrasude. 
Uz neke statističke podatke koji ne idu u prilogu ženama, ali i objašnjenje kako možebitni razlog tome vjerojatno leži i u činjenici da su žene hrabrije i osvještenije zatražiti stručnu pomoć pa onda su i u statističkim podatcima o broju oboljelih od ove bolesti brojnije od muškaraca, psihologinja Kamenečki govorila je i o važnim simptomima na koje treba obratiti pažnju, ali i načinima kako si pomoći. Najupečatljiviji dio predavanja svakako je bilo pitanje: je li depresija, ili bilo koja druga mentalna bolest, koje često omalovažavamo i smatramo manje ozbiljnim od fizičkih bolesti, smrtonosna i odgovora da ako završi suicidom onda zasigurno jest. Vjerujemo da je i ovo predavanje koje je, kako je u uvodu rekla predsjednica Koraka dr. Jasna Gmajnički, održano u sklopu ciklusa predavanja psihijatrijskih tema “Kaput za dušu doktora Crkvenčića” koja se organiziraju u čast poznatog zagorskog psihijatra kojeg smo dobro poznavali i koji je velikom broju naših ljudi pomogao, pripomoglo skidanju stigme s depresije te pripomoglo osvješćivanju da su duševni problemi jednaki bilo kojoj drugoj našoj bolesti zbog koje ćemo gotovo uvijek zatražiti pomoć liječnika.
Drugi dio predavanja bio je posvećen smijehu kao lijeku, a uz pomno odabrane šale, viceve i stihove Ljubice Komljenović koje je za ovu priliku odabrala Gordana Kamenečki i upute kako se naučiti smijati i koje su dobrobiti smijanja za naše psihičko, ali i fizičko zdravlje, od srca smo se nasmijali i kratkoj monokomediji iz pera dr. Nade Jačmenice koju je još jednom u Klanjcu izvela izvrsna Dragica Crnogaj, članica Amaterskog dramskog kazališta Sveti križ Začretje. Tekst “Kak me vražja korouna obredila” vratio nas je u doba pandemije. Pa iako su se posjetitelji složili s Dragicom kako smo se malo i “počinuli ko´ nikad u životu” , ipak ne bi te trenutke izolacije poželjeli ponoviti.

Predavanje i predstava održani su kao dio aktivnosti okviru projekta “Stručnjaci za roditelje: podrška roditeljima i osnaživanje obitelji” Udruge “Korak po korak do zdravlja Klanjec” uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

 

Related Posts

Tags

Share This