Predavanje Vere Grgac Čez korizmu do Vuzma

tra 9, 2017 by

Predavanje Vere Grgac Čez korizmu do Vuzma

Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca, Kulturni centar i Gradska knjižnica Klanjec priredili su u četvrtak, 6. travnja 2017. u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice večer hrvatske korizmene tradicije. Već nekoliko godina unazad, u vrijeme Korizme, klanječke kulturne ustanove i udruge predstavljanjem Pasionske kulturne baštine nastoje posjetitelje upoznati s Isusovom Mukom kao ishodištem i nepresušnim nadahnućem za sve vrste stvaralaštva: za glazbu, slikarstvo, kiparstvo, književnost. Dio toga je i bogata riznica pučkih običaja vezana uz Korizmu i Uskrs, od kojih se neki nalaze još samo u sjećanjima revnih skupljača hrvatskoga narodnoga blaga, ali neki žive i danas. Ove je godine zanimljivo predavanje održala Vera Grgac, spisateljica, članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskozagorskog književnog društva i zauzeta čuvarice izvorne narodne baštine svoga bistrajnskoga zavičaja. Na izvornom bistrajnskom kajkvskom jeziku Vera Grgac predstavila je cijeli niz korizmenih i uskrsnih običaja skupljenih pod nazivom Čez korizmu do Vuzma – nejgda i denes kojima je i osobno svjedočila od svog djetinjstva u Bistri pa sve do danas.
Ovaj preduskrsni susret bio je ispunjen nostalgijom i uspomenama jer su se brojni posjetitelji ovog kulturnog događaja i sami prisjetili nekih pučkih običaja koji su danas već pomalo zaboravljeni.  
Uz predavanje pomno odabrani glazbeni program u ovo korizmeno vrijeme odsvirao je p. Franjo Jesenović, klanječki župnik, odabravši za ovu prigodu tri stavka iz Partite u a-molu Domenica Zipolija koji je početkom 18. st. bio orguljaš u crkvi del Jesu u Rimu te koral Samo Bogu nek je čast Johanna Gottfrieda Walthera.
Za vuzmene pisanice nekad farbane u kuhanim lupinkama luka i listićima našeg domaćeg bilja i uskrsne pisanice danas, bojane raznim bojama i bojicama, pobrinule su se članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca. Ovom malom izložbom pisanica i ukrasa željele su podsjetiti sugrađane na jedan od najljepših obiteljskih običaja kroz godinu…farbanje pisanica na Veliku subotu. Ne samo kao ukrasa za svečani blagdanski stol, već i kao priliku da se obitelj u ovom užurbanom vremenu okupi i zajedno sudjeluje u pripremi za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana. Pa su tako u stvaranju pisanica sudjelovali i ostali članovi njihovih obitelji. Članice su se pobrinule i za ukusni slatko-slani domjenak za sve posjetitelje.

Related Posts

Tags

Share This