Poziv bivšim učenicima klanječke škole

sij 31, 2016 by

Poziv bivšim učenicima klanječke škole

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec ove godine obilježava 175. godišnjicu školstva u Klanjcu. Naime, arhivski izvori Franjevačkog samostana u Klanjcu bilježe da je 1. rujna 1841. godine otvorena pučka škola u samostanu, a prvim učiteljem postao je o. Fortunat Horvat. U kulturno-povijesnom središtu kakav je bio Klanjec u 18. i 19. stoljeću osnutak pučke škole za građanstvo bilo je od iznimna značenja. No, možemo slobodno ustvrditi da je tako i danas.
Klanječki će se učenici i učitelji tijekom 2016. godine intenzivno i kroz različite zanimljive aktivnosti baviti bogatom, a često i vrlo intrigantnom, poviješću svoje škole, a središnji događaj proslave pripremit će u rujnu.

Tom prigodom pridružit će im se i Kulturni centar Klanjec organizacijom dokumentarne izložbe u svom izložbenom prostoru.
S namjerom da se obilježavanjem ove vrijedne obljetnice dotaknemo što većeg broja povijesnih podataka, ali i prisjetimo generacija klanječkih đaka pozivamo sve građane grada Klanjca i sve bivše učenike na suradnju.

Molimo vas da u svojim obiteljskim arhivima i albumima potražite dokumente (svjedodžbe, pohvalnice, potvrde, pozivnice…) i fotografije vezane uz našu školu i posudite nam ih za potrebe izložbe.
Od prikupljenog materijala, uz dozvolu vlasnika, napravit ćemo i digitalni arhiv te prigodnu tiskanu publikaciju, a sve originale nakon izložbe vratiti njihovim vlasnicima.
Želja nam je izložiti i sve dostupne razredne fotografije različitih generacija klanječkih osnovaca koji su školu pohađali do 1990. godine. Molimo vas i da potražite fotografije iz školskih dana vaših roditelja ili baka i djedova. Sigurni smo da obiteljske ostavštine u Klanjcu i svim klanječkim naseljima kriju pravo bogatstvo dokumentacije vezane uz našu osnovnu školu, kako onu matičnu u Klanjcu, tako i područnih škola u Lučelnici i Letovčanu.

Vjerujemo da vas uz školske dane vežu nebrojene lijepe uspomene i prijateljstva koja traju još i danas te da ćete rado prihvatiti naš poziv. Želja nam je da ovu obljetnicu s puno emocija i dragih prisjećanja obilježimo svi zajedno – današnji učenici, učitelji i djelatnici škole i svi mi bivši koji smo u klanječkoj školi usvojili prva znanja i s njima krenuli u odrasli svijet.

Dokumente i fotografije možete donijeti u Kulturni centar Klanjec ili u školu, a možete nas i kontaktirati na tel. 551 002, 550 235 ili na e-mail: kultura@klanjec.hr

Zahvaljujemo unaprijed i veselimo se još jednoj lijepoj suradnji s našim sugrađanima.

Related Posts

Tags

Share This