Posjet Ivekovićevoj izložbi u Klovićevim dvorima – srce veliko kao kuća!

lip 3, 2023 by

Posjet Ivekovićevoj izložbi u Klovićevim dvorima – srce veliko kao kuća!

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturnog centra klanječki ljubitelji likovne umjetnosti i poštovatelji Otona Ivekovića posjetili su prošlog četvrtka u Galeriji Klovićevi dvori najveću retrospektivnu izložbu ovog velikog hrvatskog slikara rođenog u Klanjcu. 

Nakon brojnih uspješnica našeg modernog slikarstva – izložbi o Vlahu Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću, Menciju Clementu Crnčiću, zahvaljujući dugogodišnjoj posvećenosti i detaljnim istraživanjima umjetničkog puta i djela Otona Ivekovića povjesničarke umjetnosti i muzejske savjetnice dr.sc. Snježane Pintarić, jedna od vodećih galerijskih ustanova u Hrvatskoj predstavila je hrvatskoj javnosti djela još jednog od vodećih umjetnika hrvatske moderne unutar koje se istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva. Suautorica izložbe je viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Danijela Markotić.

Riječ je o dosad najsveobuhvatnijem prikazu Ivekovićeva stvaralaštva koje ga prikazuje kao velikoga slikara te donosi njegove različite faze i tematske odnose kojima se bavio u svom umjetničkom radu. Stvarao je od kraja 19. stoljeća do 30-ih godina 20. stoljeća i jedan je od utemeljitelja likovnoga života u Hrvatskoj, uz Bukovca, Medovića, Čikeša i ostale aktere prve hrvatske moderne. Izložba prati njegov razvoj od historicizma, romantizma, simbolizma do kraja života, kada živi i radi u Velikom Taboru, slikajući tamošnje interijere, krajolike, uključujući se u nove pravce 20. stoljeća. Naslikao je više od tisuću slika, istaknuvši se povijesnim temama te velikim zidnim slikama folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja.

Nakon što je umro pada u zaborav, a reafirmira ga retrospektiva 1995. u Umjetničkom paviljonu, u odnosu na koju ova izložba donosi dvostruko više radova, uključivši i nova otkrića. Nakon više od stotinu godina na izložbi je prvi put slika “Vivat rex’‘, koja je jedini put bila izložena 1911. na izložbi “Vivat Habsburg” koju je organizirao Izidor Kršnjavi, a tu je i ”Bitka kod Gorjana”, koja dosad također nije izlagana izvan Gradske vijećnice u Đakovu, za koju ju je Iveković naslikao. Obje slike bile su nedostupne široj publici i na izložbi se mogu ponovno vidjeti, uz niz drugih slika krajolika i portreta iz privatnih vlasništva. Za ovu veliku retrospektivu posuđena su i Ivekovićeva djela u vlasništvu Franjevačkog samostana u Klanjcu, Kulturnog centra Klanjec, ali i privatnih vlasnika iz Klanjca.
Ne bez razloga, Klanjčani koji su u četvrtak posjetili Klovićeve dvore doživjeli su ovu izložbu vrlo emotivno te se dojmovi pri zajedničkoj fotografiji nakon razgleda mogu sabrati u rečenici – SRCE VELIKO KAO KUĆA!
Naravno, velika zahvala Snježani Pintarić, Danijeli Markotić i Galeriji Klovićevi dvori na ovoj velikoj reafirmaciji našeg znamenitog i dragog Klanjčana.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This