Pogledajte film o marijanskoj baštini

ožu 18, 2024 by

Pogledajte film o marijanskoj baštini

U ovo korizmeno vrijeme Kulturni centar Klanjec i Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika priređuju u srijedu 20. ožujka s početkom u 19, 00 sati u kino dvorani Kuće Klajn (kino Martin) predstavljanje znanstveno-obrazovnog filmskog projekta “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“ uz kraće predavanje voditeljice projekta i scenaristice, više znanstvene suradnice u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU i predsjednice Društva hrvatskih književnika dr.sc. Hrvojke Mihanović-Salopek i projekciju filma “Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata”.

Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja vrlo zanimljiv kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta popraćen skladbama, stihovima i likovima Matoša, Đalskog… U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) te osobito vrijedne knjige i rukopisi sačuvani u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba.

Nastao nakon potresa u ožujku 2020., film je ujedno i poticaj institucijama i kulturnoj javnosti za temeljitu restauraciju oštećenih kulturnih spomenika.

Iduće godine autori ovog projekta snimat će filmski materijal i o marijanskoj crkvi u Klanjcu pa ovo gostovanje autorice najavljuje i taj dio projekta, a bile bi joj drage i buduće sugestije vezane uz ovaj projekt.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.

 

 

Related Posts

Tags

Share This