Pobjednička ekipa udruge vinara Antun Mihanović

svi 13, 2014 by

Pobjednička ekipa udruge vinara Antun Mihanović

Klanjčani su se zajedno sa svojim gostima i posjetiteljima okupili u subotu, 10. svibnja na svom Trgu Antuna Mihanovića kako bi svi zajedno, u dobrom društvu i odlično raspoloženi, proslavili svoj Dan grada.
Manifestacija “Dobro je , klanječko je” bila je odlično posjećena, a glavni razlog tome su klanječke udruge koje su se više nego dobro pripremile za natjecanje u pripremanju kotlovine, štrudli i domaćeg kruha. Aktivne pripreme u koje je bilo uključeno i brojno članstvo navodno su trajale cijeli tjedan ( a neki su to toliko ozbiljno primili k srcu da su se čak po cijelom Zagorju tražile svinjske nogice i najbolje kobase).
Ocjenjivački žiri u kojem je bio promotor Podravkine kuhinje Dražen Đurišević, naš kuharski akademik Slavko Večerić, a pridružio im se i gradonačelnik Zlatko Brlek, nije imao jednostavan ni lagan zadatak, ali ga je obavio s puno šarma, dobronamjernih kritika i još više pohvala.

Kotlovinu su pripremali Lovačko društvo “Kuna, Športsko ribolovno društvo “Sutla”, Likovna udruga Oton Iveković, Udruga “Korak po korak do zdravlja”, Nogometni klub Klanjec, Sportsko društvo “Centar” Goljak, DVD Rakovec, Udruga vinara “Antun Mihanović”, DVD Klanjec, Sportsko društvo Novi Dvori i Sportsko društvo Letovčan, dok su se u spremanju domaćih štrudli i kruha okušale Matica umirovljenika grad Klanjca, Društvo “Naša djeca” i Ogranak Matice hrvatske.

Pobjedu je za jedan bod odnijela ekipa Udruge vinara i vinogradara “Antun Mihanović” Klanjec za koju su kuhala dva Štefa (Harapin i Kahlina) i čiju je kotlovinu žiri ocijenio najboljom na ovoj manifestaciji. Drugo mjesto pripalo je Sportskom društvu Novi Dvori sa šefom Josipom Poslekom, dok su treće mjesto osvojili članovi Udruge “Korak po korak do zdravlja” s Milanom Kušanićem na čelu kuharske ekipe ( ...i to je službeni poredak bez obzira na napise u Večernjem i Zagorskom listu..).

U pripremanju štrudli i domaćeg kruha premoćne su bile članice Društva “Naša djeca” osvojivši prvu nagradu za irski kruh te sva tri najbolja mjesta za štrudle. Žiri je odličnim ocijenio i zmesni kruh te težačku pogaču Matice umirovljenika čije su se cure pojavile na trgu s daleko najvećim brojem svojih proizvoda.

Titulu najkorpulentnijeg kuhara premoćno je s čak 5,5 kg viška pred drugoplasiranim ponio Josip Cingulin iz ekipe NK Klanjec, dok Denis Trbuha iz SD “Centar” Goljak sa svojih 53 kg nije imao nikakve konkurencije kad je riječ o najmršavijem kuharu. Najbolju navijačku ekipu okupljenu oko svog kotlića, ojačanu harmonikašima, imalo je u subotu Lovačko društvo “Kuna”.

Treba istaknuti i da se u ovom često “muškom poslu” nisu dale smesti ni šarmantne članice Društva “Naša djeca” i Likovne udruge Oton Iveković, osvojivši za svoje kotlovine isti broj bodova kao i većina njihovih muških kolega.

Nagrade za pobjednike osigurala je Podravka, a kotlovina i kolači prodavali su se po simboličnim cijenama od 10 i 5 kuna te su sva prikupljena sredstva namijenjena Dječjem vrtiću “Kesten” kao donacija klanječkih udruga i građana uz Dan grada.

Na pozornici su tijekom poslijepodneva nastupili dječji folklor KUD-a “Antun Mihanović”, tamburaška sekcija Udruge ban Toma Erdödy iz Kačkovca te glazbeni sastav Grafiti band. Na trgu su se predstavili i domaći pčelari iz udruge “Kvirin Broz”, a dan nakon službenog ocjenjivanja posjetitelji su mogli kušati i fina vina klanječkih vinara. Već od jutra klanječki ribiči pripremali su šarane na rašljama i fiš paprikaš, a manifestaciju iskoristili i za proglašenje pobjednika ovogodišnjeg tradicionalnog ribičkog natjecanja Memorijal ing. Anđelko Petek Pajo. Medalje je najuspješnijim ribičima uručio klanječki gradonačelnik.

U svakom slučaju, lijepo poslijepodne na klanječkom trgu, puno smijeha, zabave, sva pripremljena kotlovina pojela se u samo dvadesetak minuta…a sve to govori u prilog tome da će manifestacija “Dobro je, klanječko je” postati tradicionalna.

Related Posts

Tags

Share This