Peta godišnjica popularnog Pinkleca

pro 27, 2014 by

Peta godišnjica popularnog Pinkleca

„Pinklec na rame i put pod noge“ djeluje kao sekcija Ekološke udruge „Japica“ Klanjec zaključkom članova udruge donesenom na godišnjoj skupštini 26. veljače 2009., dakle prije pet godina.

Bit Pinkleca je rekreacijsko hodanje klanječkim krajem ( Cesarska i Risvička gora, eko staza po Cesarskoj gori, Zelenjak i sutlanska dolina, od kapele do kapele…) po uređenim pješačkim putovima i prirodnim ljepotama klanječkoga kraja…
Moto im je „Volim hodanje-30 minuta do zdravlja“. Imaju i svoj logo koji je izradila slikarica Maja Vukina Bogović, a inicijatorica i voditeljica sekcije je dopredsjednica udruge Brankica Greblički.
Nešto kasnije im se u hodanju pridružila i Udruga za promicanje zdravlja „Korak po korak do zdravlja“ Klanjec.
Započeli su s organiziranim hodanjem 22. ožujka 2009. i to većom grupom zainteresiranih rekreativaca. Krenuli su od Trga Antuna Mihanovića eko-stazom po Cesarskoj gori pod stručnim vodstvom prof. biologije Mirjane Štih, tadašnje predsjednice eko udruge. Odabranim datumom obilježili su ujedno i Svjetski dan voda i šuma te ukazali na zapuštenost višestoljetnog izvora vode Korita, koji je, na žalost, još i sada u istom stanju.
Od tada su prohodali poprilično kilometara zanimljivim stazama klanječkog kraja. Hodanjem svake godine obilježavaju Svjetski dan šuma i voda, Dan Planeta Zemlje, zaštite okoliša, odnosno sve važne ekološke datume. Usput, koriste priliku i snimaju prirodne ljepote, ali i naš neprimjereni odnos prema okolišu i prirodnim vrijednostima, kako bi upozoravali na potrebu mijenjanja ekološke svijesti kod naših sugrađana.
Obilježavaju i Tjedan mobilnosti, Dan pješaka, Dan zdravlja…
Hodanjem uz Sutlu kroz kanjon Zelenjak obilježili su 60. i 65. obljetnicu proglašenja tog bisera prirode zaštićenim krajobrazom (26.2. 1949.).
U Tjednu mobilnosti 20012. godine tema im je bila „Pokrenimo vlak u sutlanskoj dolini“. Svake se godine pridružuju i cjelodnevnoj proslavi Dana grada kod HPD „Cesargrad“ hodanjem eko stazom ( 8 km- cca 2 sata pješačenja). Jednako tako pješačenje organiziraju i uz Međunarodni dan planina 11. prosinca kada se upute do naše Japice (509 m nadmorske visine), najvišeg vrha Cesarske gore, pa je tako bilo i ove godine.
Još su na jedan segment posebno ponosni. Naime, od 2009. u našem gradu održava se stručno-znanstveni skup „Prirodni ljekoviti činitelji i zdravstveni turizam“ u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Grada Klanjca. Učesnici su iz raznih krajeva, a oni ih s „Pinklecom“ svake godine provedu nekom našom šetnicom.
Za svako grupno hodanje članove udruge i građane pozivaju plakatima na gradskim info-punktovima, letcima te osobnim pozivom. Odaziv je uglavnom dobar.
Također su uspjeli zainteresirati dosta svojih članova, prijatelja i sugrađana za hodanje pa tako svakodnevno srećemo šetače na našim šetnicama neovisno o njihovim organiziranim pješačenjima, a to im je i bila nakana. Na žalost, hodači su uglavnom srednje i starije dobi, dok mlađi i djeca nisu zainteresirani ili nemaju vremena. Ponekad uz djeda i baku hoda i poneki unuk.
No, jednu turističku destinaciju uvijek posebno ističu. To je Cesarska gora sa srednjovjekovnom utvrdom Cesargrad. Definitivno nema nijednog hodača, planinara ili slučajnog posjetitelja koji ne obiđe ruševne zidine te utvrde, a kojoj je potrebna hitna konzervacija. Nadaju se da će se i čitatelji složiti i založiti se da spasimo prošlost u korist budućnosti.
Hodajući tako uočavaju lijepe krajolike, ali na žalost i ružne prizore. Zapuštene izvore vode, divlja odlagališta smeća uz šetnice, vandalsko uništavanje lijepih, poučnih tabli itd., a što našim građanima ne služi na čast.
Ova snježna idila bit će zasigurno prilika za neki novi Pinklec uz novogodišnje blagdane, a mi čestitamo petu godišnjicu i pozivamo sugrađane da im se svakako pridruže u 2015.

no images were found

 

 

Related Posts

Tags

Share This