PASIONSKA BAŠTINA U KLANJCU

tra 2, 2012 by

PASIONSKA BAŠTINA U KLANJCU

Kulturni centar Klanjec i Ogranak Matice hrvatske Klanjec priredili su u utorak, 3. travnja 2012. još jedan tradicionalni program pod nazivom Pasionska baština u Klanjcu
U tjednu pred Uskrs, u prepunom prostoru Gradske knjižnice, glazbom i predavanjem predstavljena je ovogodišnja tema – Raspeti na raskršćima naših putova i života.
Zanimljivo predavanje o tridesetak klanječkih raspela održao je Slavko Vitomir Zamuda koji već niz godina istražuje, prikuplja  i obrađuje podatke o ovoj osobitoj pučkoj duhovnoj i kulturnoj baštini.
Osim po pitomim brežuljcima, vinogradima, klijetima, kapelama i crkvama na brežuljcima, gospodskim kurijama i seoskim drvenim kućicama, utvrdama i starim dvorcima, Hrvatsko zagorje prepoznatljivo je upravo po brojnim pučkim raspelima podignutima uz puteljke i na raskršćima putova te zidovima kuća. Namjernik stranac ne može proći, a da ih ne zapazi. Raspela su se tako stopila u krajolik da su postala sastavni i nerazdruživi dio prepoznatljivosti Hrvatskog zagorja, istaknuo je autor izlaganja. Posjetitelji su se mogli upoznati i s podacima o osobama ili obiteljima koje su dale podignuti klanječka raspela, vremenu i razlozima njihovog nastanka, pučkim umjetnicima koji su izrađivali lik Isusa, uvjetima kojima je trebalo udovoljiti da bi se dobila dozvola za njihovo podizanje. Prikupljenim arhivskim materijalom, fotografijama starijeg i novijeg datuma Slavko Zamuda podsjetio je Klanjčane i njihove goste na svih trideset raspela na našim raskršćima, na raspela na zidovima kuća te na poklonce. Uz pokoji savjet koji bi mogao pomoći onima koji brinu i održavaju raspela pri njihovoj obnovi i uređenju, a kako bi ona i dalje zadržala svu svoju tradicijsku ljepotu, autor nas je podsjetio i na njihov duhovni značaj, duboku simboliku koju su ona imala za zagorskog čovjeka koji je s Raspetim na križu dijelio sve svoje nevolje, ali i svečanosti i radosti svakodnevnog života. 
Ovu lijepu večer glazbom je na najbolji način oplemenio pjevački zbor klanječke župe Navještenja Blažene Djevice Marije s p. Franjom Jesenovićem odabravši za ovu prigodu dvije prekrasne korizmene skladbe, a okupljena publika je na kraju večeri uistinu uživala u duhovnim šansonama zbora Bolji svijet koji djeluje pri Franjevačkom samostanu u Krapini. Ovi predani i zanimljivi mladi ljudi koji glazbom nastoje privući mlade i uključiti ih u aktivni, osobito humanitarni, život svoje zajednici bili su posebno dragi gosti Klanjčana uz ovogodišnji Uskrs. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This