Otvoreno reciklažno dvorište

srp 2, 2019 by

Otvoreno reciklažno dvorište

U Klanjcu je danas u prisustvu župana Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, načelnika susjednih općina te mnogobrojnih novinara i službeno otvoreno reciklažno dvorište, investicija vrijedna 2.043.000 kuna. Bila je to prigoda i za obilazak saniranog odlagališta otpada Medvedov Jarek, projekta u kojeg uloženo 9.412.000 kuna.

Reciklažno dvorište i odlagalište otpada koriste grad Klanjec i općine Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, Tuhelj i Desinić, odnosno, jedinice lokalne samouprave na čijem području uslugu odvoza komunalnog otpada obavlja poduzeće “Zelenjak”.
– Krapinsko – zagorska županija i Fond za zaštitu okoliša 2004. godine su potpisali ugovor o sanaciji odlagališta komunalnog otpada Medvedov Jarek. Prijašnjih godina, investitor je bilo trgovačko društvo Zelenjak d.o.o., a petim dodatkom ugovora Krapinsko – zagorska županija je preuzela obvezu raspisivanja javne nabave za realizaciju ove investicije. Otvoreni postupak javne nabave proveden je 2018. godine, a kao najpovoljniji ponuditelj, izabrano je trgovačko društvo HIS d.o.o. iz Donje Višnjice te je 20. kolovoza potpisan ugovor o izvođenju radova na sanaciji odlagališta otpada Medvedov Jarek. Kasnije je ugovor prenesen na Grad Klanjec i ukupna vrijednost investicije je 9,4 milijuna kuna, od čega su sredstva Fonda 6,9 milijuna kuna, sredstva trgovačkog društva Zelenjak 1,6 milijuna kuna, sredstva Krapinsko – zagorske županije 441 tisuću kuna, a sredstva jedinica lokalne samouprave, točnije, grada Klanjca i općina Desinić, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Tuhelj, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela, iznose 399 tisuća kuna – pojasnila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je kako je investicija bila podijeljena u tri faze.
– Prva faza uključivala je ulazno – izlaznu rampu, ceste, ograde oko odlagališta i separatore, druga reciklažno dvorište, dok se u trećoj fazi pristupilo samoj sanaciji odlagališta otpada. Radovi su završeni, dobivene su sve uporabne dozvole i ovo odlagalište jedno je od rijetkih koje posluje po svim standardima Europske unije i po svim pravilima koja se tiču zbrinjavanja otpada u Republici Hrvatskoj. Što se tiče reciklažnog dvorišta, posebno me veseli što ga danas puštamo u rad, na korištenje svim našim građanima, ali ne samo njima, već i stanovnicima spomenutih općina. Investicija je vrijedna 2.043.000 kuna, od čega su 1.700.000 kuna europska sredstva, dobivena na temelju ugovora između Grada Klanjca i Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša, 240 tisuća kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i 85 tisuća kuna su sredstva samog Grada Klanjca. S obzirom da u Krapinsko – zagorskoj županiji nema drugog ovakvog odlagališta otpada koje je usklađeno sa svim propisima, mi imamo ugovor s Ministarstvom da za naše potrebe ovo odlagalište može biti otvoreno do otvaranja regionalnog odlagališta otpada Piškornica, koje bi se, prema sadašnjem planu, trebalo otvoriti 2021. godine. Za sada ne planiramo poskupljenje cijene odvoza otpada jer je odlagalište na našem području, no, u onom trenutku kada ćemo otpad morati odvoziti negdje drugdje, sigurno da bi se cijena morala podići radi transporta – istaknuo je klanječki gradonačelnik.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da, unatoč tome što još nisu sanirana, sva odlagališta otpada koja rade na području Krapinsko – zagorske županije su legalna i imaju potrebnu dokumentaciju da mogu raditi.
– U Klanjcu imamo prvo odlagalište na području Krapinsko – zagorske županije čija je sanacija završena i koje ima definiran i rok zatvaranja. To je postupak koji slijedi za sva odlagališta na području Krapinsko–zagorske županije, a kroz određeno razdoblje sav otpad s područja Krapinsko – zagorske županije zbrinjavat će se u regionalnom centru za zbrinjavanje otpada u Piškornici. Ono što smo mi bili spremni napraviti jest postupak javne nabave, koji smo napravili za Medvedov Jarek, provesti ga i za Gorjak i za Tugonicu. Nažalost, iz Fonda smo bili zaustavljeni, tako da ti radovi nisu započeti, međutim, sada je u postupku potpisivanje takvih ugovora s jedinicama lokalne samouprave, Fondom i Županijom, što znači da će ih morati potpisati jedinice lokalne samouprave koje otpad odlažu na odlagališta Gorjak i Tugonica da bi se moglo krenuti u ovakav postupak. Na prijedlog i sugestiju Fonda, mi koji smo od 2004. godine bili potpisnici ugovora s Fondom za sanaciju svih odlagališta u Krapinsko–zagorskoj županiji, prebacili smo prava na jedinicu lokalne samouprave, odnosno, na Grad Klanjec, jer je sukladno novim preporukama Europske komisije, Fond mogao isplaćivati novac samo vlasniku, odnosno, suvlasniku komunalnog poduzeća koje vodi brigu o odlagalištu. Ovo je europsko zbrinjavanje otpada kakvo želim na području čitave Krapinsko – zagorske županije. Nadam se da će se Piškornica otvoriti 2021. godine kako bismo mogli zatvoriti Medvedov Jarek, ali u slučaju da se to ne dogodi, Medvedov Jarek bi morao nastaviti s radom, no, to znači da nitko osim Klanjca i spomenutih jedinica lokalne samouprave koje su suvlasnici komunalnog poduzeća, neće moći dovoziti otpad na ovog sanirano odlagalište. 

Jožica Dežmar, direktorica komunalnog poduzeća “Zelenjak”, istaknula je kako je iznimno zadovoljna otvaranjem reciklažnog dvorišta.
– Reciklažno dvorište nalazi se na adresi Florijan 6 u Medvedom Jarku, pokraj odlagališta otpada, radit će utorkom u prijepodnevnom terminu, četvrtkom od 13:00 do 18:00 sati i subotom od 9:00 do 15:00 sati. Pozivaju se svi korisnici da čim više odvajaju otpad kako se on ne bi odlagao na odlagalištu i kako bismo smanjili štetu koju činimo okolišu – poručila je Dežmar.

Na našim fotografijama možete vidjeti što sve možete utorkom prijepodne, četvrtkom poslijepodne i subotom od 9:00 do 15:00 sati sami dovesti i besplatno zbrinuti u novom reciklažnom dvorištu. Reciklažno dvorište mogu koristiti samo građani za svoje potrebe, a sve detaljnije informacije možete naći i u informativnim letcima koji su podijeljeni po kućanstvima te od djelatnika u samom dvorištu.

 

 

Related Posts

Tags

Share This