Izložba Križni put Milana Juranića otvorena do 31. ožujka

ožu 11, 2016 by

Izložba Križni put Milana Juranića otvorena do 31. ožujka

U petak, 11. ožujka 2016. godine u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun  Mihanović” otvorena je izložba Križni put Milana Juranića, župnika u Zagorskim Selima te dekana tuheljsko-pregradskog dekanata. Novom klanječkom izložbom vlč. Juranić predstavio se po prvi put javnosti s petnaest akrila na lesonitu. Riječ je o 14 postaja Križnog puta i Uskrsnuću, a slike su nastale u kratkom vremenskom razmaku od 4. listopada 2015. – 15. veljače 2016., iako je želja da naslika Križni put kod vlč. Juranića tinjala jako dugo.

Već dvadesetak godina ovog umjetnika prati i povjesničar umjetnosti mr.sc. Davorin Vujčić koji je na otvorenju izložbe o ovom autoru koji je pronašao sklad između svećeništva,  umjetnosti i prirode, između ostalog rekao : “Poznavatelj i ljubitelj goleme pasionske baštine (ta, svećenik je i umjetnik!), njenih raznorodnih i raznolikih načina prikazivanja, Milan Juranić je bio svjestan da svoj Križni put mora temeljiti na vlastitom likovnom izrazu i emotivnom doživljaju tog jedinstvenog, čudesnog paradoksa: u određenom dijelu grada Jeruzalema, određenog dana, događalo se nešto što je svojim značenjem nadišlo okvire tog prostora i tog vremena. Stoga Milan Juranić, unutar svojih okvira od drvenih letvica, nije slikao realistične likove u realističnom krajoliku (uistinu, što bi to značilo: koji likovi i u kakvom krajoliku?), nije težio izmišljanju fizionomija, anatomskoj doslovnosti ili detaljima draperije; slobodom gotovo djetinje imaginacije tražio je dojam stvarnosti drugačije od ove koju gledamo svakodnevno.”

Na izložbi koju je priredio Kulturni centar Klanjec u okviru tradicionalnog programa Pasionska baština u Klanjcu o Milanu Juraniću govorila je još Snježana Horvatin, u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevački zbor Župe Navještenja BDM i p. Franjo Jesenović.

 

Related Posts

Tags

Share This