Izložba kipara Nikole Bolčevića u Salonu Galerije Augustinčić

svi 9, 2016 by

Izložba kipara Nikole Bolčevića u Salonu Galerije Augustinčić

U petak 6. svibnja 2016. u Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena je retrospektivna izložba akademskog kipara Nikole Bolčevića.
Okupljene posjetitelje pozdravili su na otvorenju v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec te voditelj Galerije Božidar Pejković.  Autora je predstavio mr.sc. Davorin Vujčić.

Nikola Bolčević rođen je u Zagrebu 23. lipnja 1937. Nakon osnovne škole, pohađa Školu primijenjenih umjetnosti gdje maturira 1961. Na Pedagoškoj akademiji diplomira 1963. Studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje diplomira 1970. u klasi Valerija Michielija. Bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića od 1970. do 1972. godine, a od 1978. do 1980. godine prvi direktor Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu. Od 1980. djeluje kao restaurator i obnavlja brojne arhitekturne plastike u Zagrebu, a kao samostalni umjetnik izvodi crteže, skulpture manjih dimenzija u terakoti i gipsu te portrete. Uz udio na Augustinčićevom Spomeniku seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, autor je Spomenika palim Kustošijancima u NOB u Zagrebu (1985.). Izlagao je na skupnim izložbama, a samostalno se predstavio u Zagrebu 1981. (dva puta) i 1983. godine.

Retrospektivna izložba obuhvaća 45 djela posuđenih iz privatnih zbirki (32 skulpture u terakoti, gipsu i bronci te 13 crteža), a prati je opsežan katalog. Podsjećanje je to na životni opus kipara i suradnika Antuna Augustinčića, prvog direktora Galerije u Klanjcu te ujedno obilježavanje 40. godišnjice njena otvorenja. Autor izložbe je muzejski savjetnik Davorin Vujčić, a biti će otvorena do 6. lipnja 2016. godine.

Kustos Galerije Antuna Augustinčića
mr.sci. Davorin Vujčić

Related Posts

Tags

Share This