Izložba Emanuela Vidovića u Studiju Galerije Antuna Augustinčića

svi 4, 2019 by

Izložba Emanuela Vidovića u Studiju Galerije Antuna Augustinčića

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 3. svibnja 2019. godine otvorena je izložba Emanuel Vidović Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović, autorice više kustosice Muzeja grada Splita Nele Žižić, koja predstavlja reprezentativan presjek slikareva velebna opusa.

Pred brojnom likovnom publikom izložbu su predstavili voditelj Galerije AA Božidar Pejković, autorica Nela Žižić, a svoje veliko zadovoljstvo što će Galerija Antuna Augustinčića do 3. lipnja biti dom Vidovićevih djela izrazili su ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec te gradonačelnika Klanjca Zlatko Brlek, koji je i otvorio izložbu. 

Emanuel Vidović (Split, 24. XII. 1870 – Split, 1. VI. 1953). Prve slikarske poduke dobio je od splitskog slikara i graditelja Emila Vecchiettija. Sa sedamnaest godina upisao je studij kiparstva na Akademiji u Veneciji, ali je ubrzo prešao na studij slikarstva. Nakon tri godine prekinuo je formalno obrazovanje i počeo slikati po ulicama Venecije, Milana i Chioggie. U Milanu, u kojem je boravio od 1892. do 1895. godine, došao je u blizak dodir s predstavnicima suvremene struje talijanskog slikarstva, divizionozmom.

Nakon povratka u Split priključio se Književno-umjetničkom klubu koji je bio jezgra splitske moderne. Godine 1908. bio jedan od organizatora Prve dalmatinske umjetničke izložbe, manifestacije koja je imala presudnu ulogu u povezivanju dalmatinskih umjetnika, a značajno je pridonio i osnivanju umjetničkog društva Medulić.

Imao je veliki utjecaj na razvoj likovnog i kulturnog života u Splitu, a kao nastavnik crtanja u splitskoj Obrtnoj školi odgojio je brojne generacije likovnih umjetnika. Više desetljeća slikao je krajolike iz Venecije, Chioggie i Splita, a od 1930. i Trogir. Od 1938. godine nadalje posvetio se slikanju interijera vlastitog atelijera, mrtvih priroda sačinjenih od predmeta u atelijeru te interijerima splitskih i trogirskih crkava.

(…) Velika nagrada Splitskog salona utemeljena 1984. godine dobila je ime Emanuel Vidović, a 2006. otvorena je u sastavu Muzeja grada Splita i Galerija Emanuel Vidović posvećena životu i djelu ovog velikog hrvatskog slikara. (N. Ž.)

Izložba Emanuel Vidović Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović (koja nakon Varaždina 2011., Siska 2012., Samobora 2014. i Mostara 2016. godine, evo gostuje i u Klanjcu) dio je međumuzejske suradnje Muzeja grada Splita Galerije Emanuel Vidović i Muzeja Hrvatskog zagorja, Galerije Antuna Augustinčića, a u sklopu koje je 2017. godine izložbom Bezglasne invencije Splitu predstavljen dio Augustinčićeva opusa vezan uz temu glazbe.

 – Htijući pokazati da suradnja naših dvaju muzeja nikako nije slučajna, ovoj izložbi velikana hrvatskog slikarstva u klanječkoj Galeriji splitskog zeta pridodajemo i jedan Vidovićev Interijer koji je Augustinčić svojedobno otkupio te u katalog izložbe uvrštavamo i dio novinskog članka iz Novog doba koji svjedoči o tome koliko je 1940. godine kipar cijenio slikara, a naposljetku, i obiteljsku anegdotu iz pera Augustinčićeva unuka Ivana Lozice – istaknuo je na otvorenju Božidar Pejković.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Klanjca.

Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja svakodnevno od 9 do 17 sati pa nikako nemojte propustiti ovaj vrhunski likovni događaj u našem gradu.