Otvorena izložba Strah(i)MIR u Galeriji AA

ruj 21, 2016 by

Otvorena izložba Strah(i)MIR u Galeriji AA

Povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna, u Galeriji Antuna Augustinčića otvorena je izložba mladog akademskog kipara Dragoslava Dragičevića pod nazivom Strah(i)MIR. Izložbu je otvorio voditelj Galerije Božidar Pejković, a realizira se u okviru dugoročnog programa Uz Mir za mir u sklopu kojega se predstavljaju kiparski radovi koji se referiraju na temu mira.

Dragičević je rođen u Supetru na Braču 1988. Nakon mature u Srednjoj školi likovne umjetnosti u Splitu upisuje studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kojoj je diplomirao 2013. u klasi red.prof. Kažimira Hraste. Priredio je pet samostalnih izložaba, te sudjelovao u dvadesetak skupnih.

“Dragoslav Dragičević svoje skulpture nabija značenjem. Višeslojno se koristeći simbolikom, gotovo ih pretvara u znak. Zato ih nema potrebu imenovati, pa ih najčešće ostavlja bez naziva.

Bez naziva iz 2010., dvanaest lica nižu se kao glave na šibenskoj katedrali. Iako Dalmatinac, Dragoslav nije Juraj, a ovo nije petnaesto stoljeće. Njegova lica nisu životni realistični portreti, nego vlastite mrtve maske. Sposobne, pogodne, podobne tek da na čelo prime amblem, pečat, žig. Crno na bijelom. Simbolika straha.

Bez naziva iz 2012., Dragoslavov je autoportret, za ovu prigodu izuzet iz većeg ansambla. Njegova polirana površina ujedno je sposobna, pogodna, podobna i da odrazi i da upije, i da primi i da odbije, i da prihvati i da ne pristane. Ona je membrana između čovjeka i svijeta. Ovojnica života. I ne da se etiketirati. Simbolika mira.

Spajajući te dvije Dragičevićeve skulpture bez naziva u jedinstven iskaz, ne odolijevamo ga imenovati, kao izraz svog razumijevanja i tumačenja. Jer, nomen omen est – Strah(i)MIR.” (Iz popratnog kataloga izložbe, autor Božidar Pejaković)

Izložba Strah(i)MIR ostvarena je uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a otvorena je do 21. listopada 2016. te se može razgledati u radno vrijeme Galerije, u stalnom postavu koje je i postavljena.

Related Posts

Tags

Share This