Otvorena izložba Marijan Gajšak – Povratak u Klanječki Dol

ruj 14, 2014 by

Otvorena izložba Marijan Gajšak – Povratak u Klanječki Dol

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu priredio je uz 70. godišnjicu rođenja isusovca i umjetnika Marijana Gajšaka izložbu koju je u petak, 12. rujna 2014. u izložbenom prostoru Kulturnog centra Klanjec otvorio predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović.
Marijan Gajšak rođen je u Klanječkom Dolu 1944. godine. Zahvaljujući Ogranku MH ove se godine u Klanjcu pokušava na više načina kulturnoj javnosti približiti ovog prerano otišlog i nedovoljno poznatog i priznatog svećenika i umjetnika ( umro je u Zagrebu 1993.)
Između ostalog i ovom izložbom gotovo sedamdesetak njegovih radova te postavljanjem Velikog raspela, prvotno rađenog za Gornje Andrijevce, na uzvisini iznad njegovog rodnog Klanječkog Dola.
Snježana Pintarić i Božidar Pejković, autorski dvojac koji potpisuje ovu vrijednu izložbu, nastojao je i uspio okupiti što veći broj Gajšakovih djela koja su nakon umjetnikove smrti pripala isusovačkom redu. Upravo dobročinstvom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove iz Zagreba i osobito p. Tončija Trstenjaka predstavljeni su i neki nepoznati radovi.
„Marijan Gajšak bio je svestran umjetnik rafinirana izraza, a ogledao se u različitim likovnim i primijenjenim disciplinama – od oblikovanja u glini i slikanja pastelom do dizajniranja crkvenog namještaja, posuđa i tekstila. Upravo su neki dijelovi crkvenog inventara i misnica rađeni po Gajšakovim nacrtima oni radovi koje po prvi puta predstavljamo kao integralni dio Gajšakova opusa“, istaknula je u tekstu kataloga izložbe Snježana Pintarić.
Pred mnogobrojnom publikom na otvorenju izložbe o Gajšakovu djetinjstvu, školovanju i početcima umjetničkog stvaralaštva još u dječačkoj dobi govorio je predsjednik Ogranka MH u Klanjcu Nikola Filko, njegovu umjetničku ostavštinu predstavila je Snježana Pintarić, a o godinama zajednička suživota u isusovačkom redu posjetitelji su mogli nešto više saznati od p. Tončija Trstenjaka. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, izrazivši svoje zadovoljstvo i pohvale organizatoru i autorima izložbe te naglasivši važnost predstavljanja Marijana Gajšaka i u njegovom rodnom gradu.
Predsjednik Matice hrvatske prilikom otvaranja ove izložbe istaknuo je važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine čemu značajno pridonose i događaji poput ovog.
U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Bistrica te solistica Lucija Jelušić.
Izložba je nastala je u suradnji klanječkog Ogranka Matice hrvatske, Galerije Antuna Augustinčića, Kulturnog centra Klanjec i Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Zagreb te uz potporu Ministarstva kulture RH, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.
Izložba ostaje otvorena do 12. listopada 2014. i može se razgledati radnim danom od 8:00 do 16:00 sati i subotom od 8:00 do 13:00 sati.

Related Posts

Tags

Share This