Otvorena izložba Maje Vukina Bogović u Muzeju Mimara

pro 14, 2018 by

Otvorena izložba Maje Vukina Bogović u Muzeju Mimara

U četvrtak 13. prosinca svečano je otvorena samostalna izložba akademske umjetnice Maje Vukina Bogović i ravnateljice Gradske knjižnice “Antun Mihanović” Klanjec pod nazivom PROCESS < PROGRESS u Muzeju Mimara.
Na svečanom otvorenju u izjavi ravnateljice Muzeja Mimara mr.sc. Lade Ratković Bukovčan ističe se nesumnjivo znanje i tehničko savršenstvo kojem je crtež i složenost slikarskog izričaja u temelju rada Maje Vukina Bogović, te činjenica kako ovom izložbom Muzej Mimara potvrđuje svoju želju da uvijek bude otvoren za izlaganje djela suvremenih umjetnika, odnosno djela koja su potvrda istinskog talenta i visoke kakvoće.
Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako Maja Vukina Bogović ne uzima nove teme, već svoje autentično pronalazi u jednoj od najdugovječnijih tema – pejzažu, što je često puno teže, jer imate osjećaj da je tu već sve rečeno, no Maja Vukina Bogović pokazala je da ako slijedite svoje unutarnje “ja” te se suočite sa strahovima i izazovima, možete pronaći novo, svježe i originalno u vječno prisutnome. Umjetnica Maja Vukina Bogović zahvalila se svima na dolasku, sponzorima izložbe, svojim prijateljima i obitelji iz Klanjca te Gradu Klanjcu i gradonačelniku Zlatku Brleku te osobito Krapinsko-zagorskoj županiji na podršci u njezinom radu. Izložbu je svečano otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Na izložbi PROCESS < PROGRESS Maja Vukina Bogović predstavila se s 27 slika nastalih u protekle dvije godine. U svom radu umjetnica pejzaž uzima kao polazište, a tijekom stvaralačkog procesa primat preuzima tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti. Dva su tematska područja unutar kojih Maja Vukina Bogović istražuje nove mogućnosti izraza. Upijajući svijet oko sebe i poduke koje je tijekom školovanja usvojila, umjetnica se u polju bliskih joj tema mora i zagorskih brega fokusira na traganje kroz stvaralački proces. Istovremeni rad na dva posve različita motiva stvorio je naglašenu dihotomiju u pristupu i realizaciji pojedine teme. ( Sonja Švec Španjol)