Otvorena izložba Kod Zagorke klanječke umjetnice Mateje Harapin

lis 23, 2023 by

Otvorena izložba Kod Zagorke klanječke umjetnice Mateje Harapin
U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec priredila je u subotu 21. listopada u svojoj izložbenoj dvorani otvorenje likovne izložbe “Kod Zagorke” klanječke umjetnice Mateje Harapin. 
Izložba koja na vrlo zanimljiv način spaja likovnu umjetnost i književnost na izvrstan i pomalo osobit način odgovara ovogodišnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige “Književnost bez granica!” 
Izloženi umjetnički radovi kombinacija su knjiga, slova, riječi, poteza kista i boje u kojima Mateja Harapin ističe veličinu i snagu nikad zaboravljene i  uvijek aktualne prve hrvatske profesionalne novinarke, političke aktivistice, feministkinje i popularne književnice Marije Jurić Zagorke.
I dok Zagorka sažima svoja i naša životna razočaranja u uzbudljivim romanima u koje su još i danas zaljubljeni brojni ljubitelji književnosti, slikarica Mateja Harapin na svoja slikarska platna prenosi snagu jedne velike ženske osobnosti u našoj povijesti, ali i pregršt vlastitih emocija. Svojim slikama na knjigama odaje s jedne strane počast Zagorkinom književnom i novinarskom stvaralaštvu, zahvalnost  za njezinu upornu i prečesto trnovitu borbu za ženska prava, ali i snagu mlade žene i umjetnice koja hrabro traži i pronalazi svoj vlastiti umjetnički put.
Posjetitelji izložbe mogli su i interaktivno sudjelovati svojom crtačkom intervencijom na dva izložena rada autorice, a uz klanječke ljubitelje likovne umjetnosti i književnosti, obitelj i prijatelje ove iznimno talentirane klanječke slikarice pred kojom je zasigurno lijepa umjetnička budućnost, otvorenju izložbe prisustvovali su i župan Željko Kolar te gradonačelnik Zlatko Brlek.
Uz otvorenje izložbe, Gradska knjižnica izložila je i fotografije nastale tijekom foto natječaja “MORE KNJIGA?” te uručila prigodne nagrade  prisutnim pobjednicama Mikeli Janko i Ladi Skrbinac.
Ovu vrlo ugodnu likovno-književnu subotnju večer upotpunio je i Igor Siročić odabravši nekoliko posebnih glazbenih brojeva.
 
Izložba Mateje Harapin ostaje otvorena do 21. studenog i može se razgledati radnim danom od 07:00 do 15:00, utorkom od 08:00 do 16:00 i subotom od 08:00 do 12:00 sati.

 

Related Posts

Tags

Share This