Otvorena izložba karikatura Dinka Žibrata

pro 17, 2022 by

Otvorena izložba karikatura Dinka Žibrata

Izložba “Bezvremenske karikature” Dinka Žibrata otvorena je u petak 16. prosinca u izložbenom prostoru Kreativnog centra ‘Cityart studio’ (bivši Salon Galerije AA) u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturnog centra Klanjec, uz lijepu suradnju s Hrvatskim društvom karikaturista i predsjednikom Davorom Trgovčevićem. Autorica postava izložbe je Adrijana Čelec, mag.art.
Za ovu izložbu odabran je tek dio radova ovog poznatog hrvatskog karikaturiste, novinara, ilustratora i grafičkog dizajnera rođenog 1938. godine u Velikom Trgovišću, a koje su njegovi nasljednici iz klanječke obitelji Žibrat-Kovačić ove godine darovali Kulturnom centru Klanjec.
Dinko Žibrat za života je sebe smatrao Klanjčanom i danas ga s pravom smatramo jednim od naših znamenitih i zaslužnih sugrađana.
Izložbu, koja je još jednom pokazala iznimnu duhovitost, ali i bezvremensku aktualnost karikature Dinka Žibrata, otvorio je u Klanjcu predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević istaknuvši kako je Dinko Žibrat bio jedan od sretnika koji su živjeli u zlatno doba karikature te je uspio izgraditi dugogodišnju uspješnu karijeru, a kolege karikaturisti još i danas izuzetno cijene njegovo pokretanje kultnog specijaliziranog časopisa “Linea” .
“Njegove karikature su najvećim dijelom i danas aktualne, a većinu bi ih se moglo u sutrašnjim novinama objaviti kao aktualni komentar. Zato ove karikature treba sačuvati od zaborava. Razumjet će ih i naši unuci” – napisao je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista u prigodnom deplijanu ove izložbe.
Nenad Kovačić približio nam je i oživio sjećanja na Dinka kakvog smo poznavali prisjetivši se bezbrojnih zgodnih anegdota koje svjedoče o umjetničkog nadarenosti, ali i duhovitosti ovog iznimnog crtača.
Predsjednik OMH u Klanjcu Slavko Vitomir Zamuda zahvalio je obitelji Žibrat-Kovačić na suradnji u realizaciji ove izložbe i cijelog projekta prezentacije Žibratovog umjetničkog opusa, koji su još prije puno godina inicirali Nikola Filko i Brankica Greblički, dok je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin istaknula kako vjeruje da će se u bliskoj budućnosti naći prostor u Klanjcu za stalnu izložbu Dinkovih karikatura, pa tako i naslovnica klanječkog fašničkog lista “Samo neč” čiji je Žibrat bio autor.

Posjetitelji su Žibratove karikature na otvorenju pogledali i komentirali u društvu naših poznatih karikaturista Nika Titanika, Milana Lekića Lexa i Krešimira Kvešteka. Bila je to jedna lijepa i ugodna zimska večer u Klanjcu uz hrvatsku karikaturu, a nadamo se i početak češće suradnje s našim karikaturistima, baš onako kako bi Dinko želio.

 

Related Posts

Tags

Share This