Otvoren novi Studio Galerije Antuna Augustinčića

lis 7, 2016 by

Otvoren novi Studio Galerije Antuna Augustinčića

Muzeji Hrvatskog zagorja uspješno su dovršili dvogodišnji projekt izgradnje i opremanja novog Studija Galerije Antuna Augustinčića koji je u Klanjcu svečano otvoren u četvrtak, 29. rujna 2016. u nazočnosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, njegove zamjenice Ane Lederer, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i njegovih zamjenika, pomoćnika ministra regionalnog razvoja i EU fondova Davora Huške, pomoćnika ministra kulture Blaža Žilića, saborskog zastupnika Žarka Tušeka te brojnih predstavnika kulturnog, političkog i gospodarskog života.

Riječ je o novouređenom objektu koji ima zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorsku, stolarsku i fotografsku radionicu, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalnu polivalentnu dvoranu. Novi Studio omogućit će rad s različitim grupama korisnika gdje posebno treba istaknuti osobe s invaliditetom budući da za takav rad ima posebno predviđene programe i otvoren je u godini u kojoj se obilježava 40. obljetnica otvaranja Galerije Antuna Augustinčića. Studio Galerije Antuna Augustinčića uređen je zahvaljujući sredstvima Europske unije. Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije i Muzeji Hrvatskog zagorja potpisali su prije dvije godine, 29. rujna 2014. ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za potrebe provedbe projekta Studija Galerije Antuna Augustinčića. Sam projekt uređenja objekta, čiji je nositelj ustanova Muzeji Hrvatskog zagorja, prijavljen je još u veljači 2014. a radilo se o izgradnji nove čuvaonice Galerije Antuna Augustinčića. Ukupno je u uređenje i opremanje objekta uloženo 21,7 milijuna kuna od čega, 20,3 milijuna kuna, što iznosi 93,5 posto od ukupnih troškova, osigurano je u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.

Na završnoj konferenciji koja je u novoj multimedijalnoj dvorani održana neposredno prije same svečanosti otvorenja, uzvanicima te brojnim novinarima obratili su se neposredni sudionici u projektu. Vršiteljica dužnosti ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec naglasila je da otvaranje Studija dolazi u godini obilježavanja 40-obljetnice otvorenja Galerije Antuna Augustinčića te da će novootvoreni objekt ojačati cijelu regiju. Voditelj Galerije AA Božidar Pejković rekao je kako zahvaljujući novootvorenom prostoru Galerija konačno može objediniti sve svoje djelatnosti izvan stalnog postava te da se sada na primjeren način može čuvati ostavština Antuna Augustinčića te je posebno istaknuo sve dosadašnje voditelje i ravnatelje koji su od samog početka rada Galerije nastojali riješiti problem čuvaonice bogatog Augustinčićevog opusa te na taj način pripomogli i ovom konačnom rješenju. Tijekom izgradnje same zgrade istovremeno je trajao opsežan i zahtjevan rad na restauraciji fundusa koji je sad konačno našao svoje adekvatno mjesto za čuvanje i djelomično izlaganje očima javnosti, a na njemu je ustrajno radio sa svojim suradnicima restaurator Radivoje Jovičić.
Muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, koja je pokrenula projekt, naglasila je da novootvoreni objekt pokazuje kako Europska unije ulaže u našu budućnost.

Projekt za uređenje Studija prijavljen je 2014. godine od strane Muzeja hrvatskog zagorja, a u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom d.o.o. Partner u projektu bio je Grad Klanjec. Gradonačelnik Zlatko Brlek istaknuo je i na završnoj konferenciji i na svečanosti otvorenja kako je Grad Klanjec u ovaj projekt bio izravno uključen daleko prije njegove aplikacije za sredstva te je rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i ulaganjem više od 600.000 kuna u otkup zgrade i zemljišta omogućio i njegovu realizaciju.
Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška osobito je naglasio kako su za ovaj projekt sredstva od 20,3 milijuna kuna odobrena u okviru Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, što samo svjedoči o kvaliteti osmišljenog projekta te zaželio da se pokaže njegova održivost.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istkanuo: „Ovo je više od Studija Galerije, barem za nas u Klanjcu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ovo je poruka ako na vrijeme planirate i imate ljude možete osmisliti projekt doći ćete do cilja. Ne možete povući sredstava iz EU ako krenete tek kada se otvore natječaji. Trebate imati sve spremno i čim se otvore natječaji treba vidjeti gdje ćete aplicirati. Trenutno nema natječaja gdje bi se projekti u kulturi mogli aplicirati. Inače, razmišljamo da u našoj županiji, objekte kulturne baštine, za koje možemo zajednički sa državom izdvojiti sredstva, otkupiti, i onda kroz EU sredstva ih obnoviti i ponovno privesti u funkciju. Kao zajednica od ovog prostora želimo da on živi kroz cijeli dan. Ovo se ne događa svaki dan jer osim što smo dobili Studio gdje ćemo sačuvati Augustinčićeva djela dobili smo i jednu novu vizuru Klanjca“, rekao je župan Kolar.
Studio Galerije Antuna Augustinčića otvorio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je rekao da ovaj projekt može poslužiti kao ogledan primjer za druge dijelove Hrvatske. „Primjeri gradova koji su kapitalizirali svoju kulturnu baštinu pokazuju da se može pridonijeti povećanju radnih mjesta i razvitku kulturnog turizma, predstavljanju lokalnih kulturnih industrija te poboljšanju kvalitete života i posebnosti mjesta. Grad Klanjec i Krapinsko-zagorska županija sigurno idu u ovom smjeru“, rekao je ministar Hasanbegović.

Posjetiteljima Studija biti će na raspolaganju vrhunski dizajnirana multimedija: interaktivni kiosci prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama te skupinama s posebnim potrebama, kroz autorske tekstove i fotografije, muzejsku dokumentaciju i posebno snimljene mini-dokumentarce nudit će informacije o Augustinčiću i klanječkoj Galeriji. Studio Galerije Antuna Augustinčića također će biti otvoren za predavanja, izložbe, filmske projekcije te radionice za djecu i odrasle, uključujući Školu u Studiju, parlaonice, taktilne radionice, radionice modeliranja i crtanja i slično, a dio toga moglo se vidjeti zahvaljujući vrhunskim suradnicima Galerije i u samom danu otvorenja. Više informacija o tome možete potražiti na adresi:www.gaa.mhz.hr

Related Posts

Tags

Share This