Veliko raspelo p. Marijana Gajšaka krasi klanječki Vidikovac

ruj 23, 2014 by

Veliko raspelo p. Marijana Gajšaka krasi klanječki Vidikovac

Lijepom svečanošću Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu u nedjelju, 21. rujna 2014. na klanječkom je Vidikovcu otkriveno i blagoslovljeno Veliko raspelo, autora p. Marijana Gajšaka.

Lijevanje u broncu i postavljanje  najpoznatije skulpture isusovca i umjetnika p. Marijana Gajšaka, Velikog raspela ( poznatog pod nazivom Consummatum est), prvotno rađenog za Gornje Andrijevce, u njegovom rodnom gradu inicirao je Nikola Filko, predsjednik Ogranka MH Klanjec, a u realizaciji cijelog projekta sudjelovao je Organizacijski odbor u kojem su uz njega bili Branka Golubić, p. Vladimir Horvat, Željko Kolar, Ivan Lamot, Katica Milčić, Verica Mikuličić, Snježana Pintarić, Marijan Pleško, p. Tonči Trstenjak, Davorin Vujčić i Slavko Zamuda.

Skulpturu je za odljev ustupila Hrvatska pokrajina Družbe Isusove iz Zagreba, vlasnik cjelokupne Gajšakove umjetničke ostavštine. Odlila ju je Ljevaonica umjetnina “Ujević” iz Zagreba, dok više nego uspješan projekt križa potpisuje Laterna- projekt d.o.o., odnosno dipl. ing. arh. Petar Babić.

U prisustvu mnogobrojnih građana, izaslanice ministrice kulture Vesne Jurić Bulatović, župana Željka Kolara, predsjednika Matice hrvatske akademika Stjepana Damjanovića, gradonačelnika Klanjca, predsjednika Gradskog vijeća Klanjca te brojnih gostiju na sam tijek ove, za Klanjec velike, kulturne akcije kojoj su svoju podršku, uz mnogobrojne građane i tvrtke, dali i Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec, podsjetio je predsjednik klanječkog Ogranka MH Nikola Filko.
Gradonačelnik Zlatko Brlek izrazio je zadovoljstvo što je Klanjec na dostojan način iskazao svoju pažnju i poštovanje prema još jednom svom sugrađaninu, kojeg smo uglavnom poznavali kao svećenika, a odsada ćemo ga znati i kao vrsnog umjetnika.

Svečani i emotivan trenutak bio je to i za župana Željka Kolara koji je od prvog trenutka bio uključen u cijeli projekt obilježavanja 70. godišnjice Gajšakova rođenja  i koji je s osobitim zanimanjem pratio i podupirao realizaciju ovog projekta.

Izaslanica ministrice kulture, Vesna Jurić Bulatović osvrnula se pak u svom obraćanju na umjetnički značaj Gajšakova opusa.

Kipara Gajšaka prbližila je brojnim okupljenim građanima Klanjca, vjernicima, gostima iz drugih zagorskih sredina Snježana Pintarić, a o godinama zajedničkog suživota s isusovcem Marijanom toplo je kao i uvijek govorio p. Tonči Trstenjak.

Čast da otkrije Veliko raspleo pripala je sestri pokojnog umjetnika Verici Mikuličić rođ. Gajšak.

Uz nadahnutu propovijed blagoslov raspela i misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagebački, mons Valentin Pozaić.

Svečanost je završila nastupom Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a “Naša lipa” Tuhelj i tenora Ivice Kontenta.

Jedno je sigurno, prekrasna skulptura p. Marijana Gajšaka na impozantnom križu privući će sigurno pogled i pažnju svakog tko prolazi pokraj Vidikovca iznad Klanjca, a ne jedan putnik namjernik ovdje će se i zaustaviti zbog umjetnosti i molitve, baš kako bi to volio i sam autor.

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This