Osnovana Turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća

lis 18, 2017 by

Osnovana Turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća

U ponedjeljak, 16. listopada 2017.  održana je Osnivačka skupština zajedničke Turističke zajednice koja će djelovati na području Općina Tuhelj i Veliko Trgovišće te Grada Klanjca.
Također je radi obavljanja stručnih i administrativnih poslova Zajednice osnovan Turistički ured Turističke zajednice područja Općine Tuhelj, Grada Klanjca i Općine Veliko Trgovišće sa sjedištem u Termama Tuhelj te izabrano Turističko vijeće i Nadzorni odbor.
Trenutno na području KZŽ djeluje 9 turističkih zajednica od toga su 4 turističke zajednice područja. TZ Gupčevim krajom, TZ Vu plavem trnaci, TZ Srce zagorja te jučer osnovana TZ Klanjca, Tuhlja i Velikog Trgovišća. Tako je ideja stara desetak godina o zajedničkom nastupu na turističkom tržištu ovih triju jedinica lokalne samouprave napokon zaživjela.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek nije krio zadovoljstvo osnivanjem zajedničke turističke zajednice. – Ideju staru deset godina danas smo realizirali u praktički 30 minuta. U zadnjih godinu dana radili smo gotovo svakodnevno na ovoj inicijativi i uz neke porođajne muke smo uspjeli. Naša osnivačka skupština danas je bila gotova za nešto više od 30 minuta, što znači da smo je dobro pripremili. Siguran sam da će TZ zaživjeti na jednom novom nivou, s novom kvalitetom rada. Počet ćemo sa Turističkim uredom, preko brendiranja destinacije i kulturnog turizma. Imamo i Vodeni planet, najveći takav kompleks u zemlji. Turista ima, a oni ne mogu samo biti u Termama Tuhelj, mi ih moramo poslati i u Klanjec i u V. Trgovišće, i u Tuhelj, gdje mogu vidjeti sve što mi ovdje nudimo. Tu prije svega moraju profitirati i naši ostali privatni iznajmljivači te OPG-ovi sa svojim proizvodima i to je zapravo najveći zadatak. Turistički ured ne može raditi samo od 7 do 15 sati jer to nije uredsko radno vrijeme. On mora raditi subotom i nedjeljom, jer gostu se mora potaknuti da krene posjetiti sve ono što mi u ovom kraju nudimo – rekao je Brlek.

Funkciju predsjednika zajedničke TZ prve će dvije godine obnašati načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja: – Mislim da je spajanje ovih triju TZ u jedinstvenu TZ od velikog značaja za turizam i gospodarstvo čitavog našeg kraja. Ovo je mala destinacija i svakako da Klanjec, Veliko Trgovišće i Tuhelj pripadaju jednoj istoj zajedničkoj lokaciji našem prekrasnom Zagorju i imaju mnogo toga zajedničkog za ponuditi. Od povijesnih destinacija u Trgovišću i Klanjcu do termalnih izvora ovdje u Tuheljskim Toplicama. Svakako će jedna ovakva udružena TZ omogućiti bolji razvoj turizma na našem području– rekao najm je svoja očekivanja predsjednik novoosnovane TZ Mladen Hercigonja. Nakon osnivanja TZ daljnji koraci su da se u narednih 15-ak dana upiše u registar Ministarstva turizma RH. Slijedi formiranje Turističkog ureda koji je dogovorno smješten u najjačem turističkom subjektu Termama Tuhelj. U Tuheljskim Toplicama biti će sjedište TZ, a također i Turistički ured. – Cilj nam je da se što prije obave sve administrativne radnje da Ured što prije zaživi. U budućnosti će možda biti osnovani i u uredi na području Klanjcu i Velikog Trgovišća, no to su dugoročni planovi – rekao je Hercigonja.

Osnivanjem TZ zadovoljan je i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički: – TZ Općine Veliko Trgovišće nije nikad zaživjela ni počela ozbiljno s radom bez obzira na osnivanje. Nadam se da ćemo sada u zajedničkoj TZ zajedno ostvariti siljeve koji su veoma bitni za ovaj kontinentalni turizam. Na našem području imamo i kulturnih i povijesnih sadržaja kao i turističkih kapaciteta. Imamo dosta malih OPG-a koje moramo prezentirati, naravno uz postojeće veće objekte. Vjerujem da ćemo ovim zajedničkim projektom i uspjeti– optimističan je Greblički.

Na važnost zajedničkog nastupa više jedinica lokalne samouprave osvrnula se Ksenija Tomić voditeljica ureda TZ KZŽ: –Osnivanje zajedničke TZ je važno iz više razloga. Prvi je taj što razjedinjavanje na tako malom području ne može doprinijeti kvalitetnoj promidžbi. Toliko smo mali i blizu jedni drugima da ne može svatko za sebe kvalitetno promovirati turistički proizvod. Destinaciju prodaje doživljaj, priča, a upravo ovo područje ima mnogo zanimljivih priča, koje mogu privući veliki broj posjetitelja. Druga stvar je sufinanciranje turističkih zajednica. Znamo da se one financiraju iz članarine, boravišne pristojbe i iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Objedinjavanjem više jedinica lokalne uprave prema izvorima financiranja, kad se stavi novac u jednu zajedničku blagajnu sa tim se može više učiniti– zaključila je Ksenija Tomić.

Related Posts

Tags

Share This