Predstavljen zbornik radova o Cesargradu

lip 11, 2018 by

Predstavljen zbornik radova o Cesargradu

U Gradskoj knjižnici u Klanjcu u petak 8. lipnja 2018. Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu predstavio je  Zbornik radova sa stručnog skupa pod nazivom “Cesargrad u vremenu i prostoru”.
Zahvaljujući potpori Krapinsko-zagorske županije, Ogranak je uspio  izdati tiskani zbornik koji sadrži stručne radove Nikole Filka, Brankice Greblički, mr.sc. Branka Čička, dr.sc. Marine Krpan Smiljanec, Vladanke Milošević, dipl. arh., Andreja Janeša, dipl. arh, dr.sc. Ivane Škiljan, Snježana Horvatin i Sanje Horvatić-Golubić, prof.

Nakon što je prisutnima dobrodšlicu zaželio predsjednik OMH Nikola Benković, zbornik je predstavio urednik Nikola Filko, naglasivši još jednom važnost inicijative Ogranka MH u Klanjcu čiji je cilj izrada cjelovitog projekta arheoloških istraživanja, konzervatorskih i građevinskih radova te programa revitalizacije utvrde Cesargrad. Prošlogodišnji stručni skup organiziran je kako bi se stručna javnost uključila u ovu inicijativu i pomogla lokalnoj zajednici u budućoj realizaciji, a tiskani zbornik na jednom mjestu donosi pregled dosadašnjih aktivnosti na zaštiti Cesargrada o kojima pišu Nikola Filko i Brankica Greblički, historiografiju i povijest ove srednjovjekovne utvrde u svom radu prati mr.sc. Branko Čičko, dok dr.sc. Marina Krpan Smiljanec donosi važan bibliografski prilog za istraživanje povijesti graditeljstva Cesargrada, ali i vlastelinstva. Vladanka Milošević, dipl. ing.arh., u svom radu prezentira rezultate obnove ruine Starog grada Barilovića koji su primjenjivi i za obnovu Cesargrada, a kojom se pak detaljnije bavi Andrej Janeš, konzervator, arheolog. Rad dr.sc. Ivane Škiljan donosi usporednu analizu pećnjaka Cesargrada i Velikog Tabora, Snježana Horvatin obrađuje temu kulturnog turizma, a u Zborniku je objavljen i esej Sanje Horvatić-Golubić, prof. o povezanosti Klanjčana s Cesargradom.

Promocija Zbornika “Cesargrad u vremenu i prostoru” ujedno je bila i dio programa obilježavanja godišnjice rođenja Antuna Mihanovića, a arheolog Andrej Janeš kratko je predstavio i program Hrvatskog restauratorskog zavoda “Cesargrad – arheološka istraživanja i građevinska konzervacija” koji se promovira i u okviru ovogodišnje Europske godine kulturne baštine.

U glazbenom programu  sopranistica Josipa Lončar uz klavirsku pratnju Darjane Blaće Šojat oduševila je publiku arijom iz opere Ljubav i Zloba, koju je na praizvedbi pjevala Sidonija Rubido Erdödy. U vrijeme u kojem je u Novim Dvorima Cesargradskim živio Antun Mihanović plesom su podsjetili Dvorski plesovi “Mihanović”, a Jasna Pogačić pročitala je i prvonagrađane pjesme s ovogodišnjeg pjesničkog natječaja za domoljubnu poeziju.

Related Posts

Tags

Share This