ODRŽANA OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U KLANJCU

lip 19, 2009 by

ODRŽANA OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U KLANJCU

U utorak. 16. lipnja održana je obnoviteljska skupština ogranka Matice hrvatske u Klanjcu. Ova kulturna udruga u klanječkom kraju ima vrlo dugu tradiciju, još s kraja 19. stoljeća, a ogranak čiji je rad obnovljen osnovan je 2000. godine. Na žalost, nakon svoje prve kulturne akcije – postavljanja spomen ploče dr. Ivanu i Kvirinu Broz na mjestu njihove rodne kuće, ogranak prestaje s aktivnim radom. Nekolicina starih članova pokrenula je nedavno inicijativu za obnavljanje rada ogranka, a već su se pridružili i novi članovi. Obnoviteljskoj skupštini prisustvovao je tako veći dio od trenutnih 38 članova. Program je započeo polaganjem cvijeća na grobovima znamenitih Klanjčana, autora hrvatske himne Antuna Mihanovića i slikara Otona Ivekovića gdje su kratki program pripremili i učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića. Skupštinom u refektoriju Franjevačkog samostana predsjedavao je Marijan Pleško prisjetivši se Klanjca iz vremena osnivanja prvih ogranaka u klanječkom kotaru, a u ime inicijativnog odbora okupljenima se obratio Nikola Filko predstavivši i planirani program rada ogranka u naredne dvije godine. Iz programa svakako treba izdvojiti rad na istraživanjima i predstavljanju velikog broja znamenitih Klanjčana, a u ogranku se nadaju i počecima izdavačke djelatnosti.
Ogranak ima i novoizabrano vodstvo. Predsjednik je Nikola Filko, dopredsjednik Marijan Pleško, a tajnica Brankica Greblički. Izabrana su i četiri člana predsjedništva i to Stjepan Bosek, Ivica Hrastović, Ivan Novosel i Snježana Ricijaš, dok su u nadzorni odbor izabrani su Maja Vukina Bogović, Iva Šega i Dalibor Šoban. S obzirom da ogranak okuplja članove i iz susjednih općina, među njima će se imenovati povjerenici za Tuhelj, Kumrovec, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli.
Potporu radu ogranku svojim su pozdravnim riječima dali i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, dožupanica Sonja Borovčak i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar.
Skupštinu su svojim nastupom na odličan način upotpunili članovi dvorskih plesova KUD-a “Antun Mihanović” i učenici klanječke škole koji su čitali svoje literarne radove, nakon čega su sudionici skupštine obišli samostansku knjižnicu gdje im je o vrijednom knjižnom fondu govorio p. Franjo Jesenović, upravitelj samostana.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply