Održana koordinacija župana s gradonačelnicima i načelnicima

ožu 30, 2018 by

Održana koordinacija župana s gradonačelnicima i načelnicima

U četvrtak, 29. ožujka 2018. godine u Energetskom centru Bračak održana je Koordinacija župana Željka Kolara sa gradonačelnicima i načelnicima kojoj je prisustvovao i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek. Riječi je bilo o projektu javne rasvjete Newlight, problematici zimske službe u jedinicama lokalne samouprave te o problemu klizišta na području Krapinsko – zagorske županije, čiji je broj nakon zimske sezone porastao na 300, a za čiju je sanaciju potrebno 77,9 milijuna kuna.
O stanju s klizištima na županijskim cestama govorio je ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj, rekavši kako je u zadnjih sedam godina sanirano 76 klizišta u 26 gradova i općina, a najviše u Krapinskim Toplicama i Velikom Trgovišću. „Zasad imamo 40 nesaniranih klizišta, a pod uvjetom da se ne otvaraju nova, trebalo bi nam 26 milijuna kuna za sanaciju. Sami to jednostavno ne možemo i tražimo pomoć države“, rekao je Vincelj.  Svi sudionici sastanka složili su se kako je potreban zajednički nastup prema Vladi i apel za financijsku pomoć.

Jednako će postupiti čelnici jedinica lokalne samouprave, predvođeni županom Kolarom, vezano uz temu povećanih troškova zimske službe. „Neki su naši gradovi i općine potrošili 3 puta više sredstava nego što su imali. Popisali smo dionice koje smo zatvorili kao i zaseoke koji su bili izolirani i u koje smo se morali probijati. Ukupni premašeni iznosi za tu namjenu su oko 7 milijuna kuna“, rekao je župan Kolar. 

O projektu Newlight govorio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, istaknuvši da se projekt provodi u tri faze, a kako je sada u tijeku priprema javne nabave. Dodao je kako čelnici jedinica lokalne samouprave mogu od REGEA – e u svakom trenutku dobiti stručnu pomoć i savjet o tome jesu li pristigle ponude dobre za njih ili nisu. Župan Kolar dodao je kako mu je žao što Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nije raspisalo Mjeru 4C kojoj je upravo bio cilj da se financira projekt modernizacije javne rasvjete.

Načelnik Hrašćine Branko Tukač požalio se zbog rezultata mjere 7.4. jer, kaže, puno je projekata odbijeno na toj mjeri. S njime se složio i Anđelko Toplovec, dodajući kako nema smisla da se pripremaju projekti koji ne prođu, pa onda propada dokumentacija, a na sve se troše ne baš male količine novca. Župan Željko Kolar je predložio da se u službeni posjet Županiji pozove ministrica regionalnog razvoja i fondova EU kako bi joj se izložili problemi, sa čime su se sudionici sastanka i složili, ali i istaknuo kako je ministar Tomislav Tolušić na sastanku rekao kako će ubrzo nakon objave rezultata mjere 7.4. ići novi natječaj, odnosno nova mjera. 

Izvor: KZŽ

Related Posts

Tags

Share This