ODRŽANA 11. ZAHVALA JESENI U KLANJCU

lis 10, 2011 by

ODRŽANA 11. ZAHVALA JESENI U KLANJCU

Najveća klanječka kulturno-turistička manifestacija ” ZAHVALA JESENI” održana od 7. – 9. listopada 2011. privukla je dosada najveći broj posjetitelja. Iako su se organizatori, Grad Klanjec i Turistička zajednica grada, pribojavali kiše i lošeg vremena koje su prognostičari najavljivali za prošli vikend, svi programi na otvorenoj pozornici i na prostoru povijesne jezgre grada bili su odlično posjećeni.

Tradicionalno “Zahvala jeseni” već niz godina započinje kulturnim programima u petak navečer. Tako je bilo i ove godine kada su se pred brojnom publikom otvorile dvije likovne izložbe. U Salonu Galerije Antuna Augustinčića izlaže do 7. studenog troje mladih kipara. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu tu su priliku ovog puta dobili Ana Kovačić, Krešimir Katušić i Igor Ruf.
Osim što je sama izložba izuzetno zanimljiva, takvo je bilo i njeno otvorenje. Posjetitelji su, naime, najprije imali prigodu razgledati izložbu, a tek nakon toga o izložbi i autorima u prostoru Gradske knjižnice govorili su voditelj Galerije Božidar Pejković, kustos Davorin Vujčić te ispred Akademije likovnih umjetnosti prodekan Peruško Bogdanić. Razlog tome je naravno kiša koja je ovaj događaj s uobičajenog prostora ispred Salona preselila s druge strane klanječkog trga.
Na tradicionalnoj tzv. klanječkoj večeri u okviru programa ovogodišnje Zahvale jeseni svojim se slikama predstavio sugrađanin Mladen Županić. Izložbu pod nazivom Klanjec i Klanjčani priredio je Kulturni centar Klanjec uz pomoć Gradske knjižnice i klanječke Galerije.
Mladena Županića, amatera kojeg ljubav prema slikarstvu prati još od djetinjstva, pred brojnim sugrađanima, suradnicima  i prijateljima predstavila je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Ricijaš, dok je akademska slikarica Maja Vukina Bogović vrlo nadahnuta govorila o akvarelima i uljima kojima je autor bliskoj mu publici otvorio svoj pogled na grad, njegove ulice i znamenitosti, ali i drage mu ljude. Izložbu je otvorio gradonačelnik Željko Kolar, a vrlo ugodnu večer Klanjčani i njihovi gosti proveli su nakon otvorenja izložbi u prostoru Galerije uz tamburaše “Zelenjaka”.

Subotnje poslijepodne započelo je kao i prošlih godina programom “Erdödyjevi u trgovištu Klanjec” . Nakon dolaska kostimirane povorke i pozdrava grofa i grofice Erdödy, posjetiteljima i sudionicima u subotnjem programu dobrodošlicu je zaželio gradonačelnik Željko Kolar, a manifestaciju je otvorio krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.
Uz lijep nastup Dvorskih plesova KUD-a “Antun Mihanović”, u popodnevnom dijelu programa nastupila je i solistica Lucija Jelušić.
Trgom su u baroknim kostimima prošetali, porazgovarali i fotografirali se s posjetiteljima građani Klanjca i članovi Udruge mladih Fenix iz Oroslavja, dok su članovi Kuburaške udruge ban Toma Erdödy predstavili svoje lijepe povijesne odore, ali i povijesno oružje. Na prostoru uz crkvu najmlađi su se okretali u košarama na drvenom vrtuljku, a odrasli su mogli birati što kupiti na čak četrdesetak štandova tradicijskog sajma. Uz prave umjetnike u stvaranju prekrasnih rukotvorina, nakita, ukrasa, suvenira, majstora starih zanata do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se predstavili domaćim autohtonim proizvodima-vinom, medom, rakijama, kupinovim vinom, prirodnim sokovima, kolačima…

U sklopu ovogodišnje “Zahvale jeseni” održana je i treća ŠTRUKLIJADA i to u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Zagorske razvojne agencije. U ocjenjivanju najboljih zagorskih štrukli okušalo se čak 23 natjecatelja, zagorskih restorana, hotela, OPG-ova, udruga, a svoje su štrukle ponudili i restorani članova žirija, ali izvan konkurencije. Najbolje štrukle ove su godine prema ocjeni Slavka Večerića, Branka Grebličkog Venteka, Branke Kralj i Ane Ilinčić pripremile Terme Jezerčica, drugo mjesto osvojio je Bistro Pajdaš iz Pregrade, a treći je bio Sermage iz Svetog Križa Začretja.
Štruklijadom oduševljenim posjetiteljima trebalo je svega četrdesetak minuta da kupe i probaju sve štrukle koje su natjecatelji prodavali na svojim štandovima na klanječkoj šetnici u humanitarnoj akciji za pomoć radu Udruge sv. Ana Lobor koja pomaže osobama , a osobito djeci s posebnim potrebama. Istoj su udruzi svoju nagradu donirali i prvoplasirani i trećenagrađeni natjecatelji.
Posebno atraktivan i zanimljiv bio je kulinarski show u kojem su dvije prave Zagorke, Julijana Šereg iz Gornje Svedruže i Marija Bračević iz Slatine Petrovske, podučile poznatog francuskog kuhara iz “Jezikove juhe” Stephana Macchija ,uz puno smijeha i dobre zabave, kako se rade zagorski štrukli. Subotnji program vodio je  Ivan Benc, koji je nastupio i na večernjem koncertu kojim su Klanjčane i goste još jednom razveselili Tamburaški sastav “Zelenjak” i Radek Brodarec.

Nakon nedjeljne mise zahvalnice u župnoj crkvi, program je nastavljen u 14 sati. Unatoč vrlo prohladnom vremenu brojni su se posjetitelji razmilili između štandova, a kod ugostitelja i domaćeg lovačkog društva uživali u sajmenoj ponudi.
Nedjeljni kulturno-umjetnički program već tradicionalno su svojim promenadnim koncertom započeli članovi Puhačkog orkestra “Lira” Kraljevec na Sutli, a publiku kao i uvijek oduševili svojim nastupom Dječji vrtić “Kesten”, pjevački zbor Osnovne škole Antuna Mihanovića. Vrlo lijepim nastupom predstavile su se i mlade plesačice dvorskih plesova iz Područne škole Lučelnica, solistica Iva Jambrešić te čak tri grupe mažoretkinja iz Dubrovčana. Posebno drage gošće drugog dana Zahvale jeseni bile su članice Etno grupe “Zvirek” iz Svetog Križa Začretja koje su otpjevale nekoliko izvornih zagorskih skladbi.
Popodnevni program za djecu bio je pun pogodak i to zahvaljujući više nego odličnoj predstavi Šarenog svijeta o Mirišku Kruščiću. Bilo je prekrasno vidjeti djecu kako pjevaju i plešu na i ispred pozornice, uživaju u mađioničarskim čarolijama, a uz svima znane pjesmice odlično su se zabavljali i roditelji, bake i djedovi.

11. Zahvala jeseni u Klanjcu završila je velikim koncertom Radija Kaj “KAJ VU DUŠI” kojeg je vodila Karmen Špiranec. Na pozornici Zahvale jeseni nastupili su te publiku oduševili svojim izvedbama nekih od najljepših i najpopularnijih zagorskih popevki Ivica Pepelko.  Ivan Benc, Aduti, Fakini, Branko Greblički Ventek, Iva Ranogajec, Kristina Iveković, TS “Zelenjak”, Črleni lajbeki, Dečki iz Pregrade, Martina Pavlinić Jazbec, Milko Peer, Kušlec, Ekipa i Tihomir Kožina. Bila je to, uistinu, večer za pamćenje na klanječkom starom trgu, a kako je rekao gradonačelnik Klanjca pri kraju koncerta, cijela je ovogodišnja manifestacija organizirana na način da se brojnim programima i sadržajima na najbolji način pokaže kako je Klanjčanima “kaj vu duši, a Zagorje u srcu”. Bio je to naravno i poziv svima da nam se pridruže drugog vikenda u mjesecu listopadu 2012. godine.

Ovogodišnju Zahvalu jeseni u Klanjcu organizirali su Grad Klanjec i Turistička zajednica grada. Naravno da je ovu trodnevnu manifestaciju nemoguće organizirati bez potpore klanječkih udruga i volontera. U organizaciji su tako pomogli Komunalni pogon grada, Komunalno poduzeće “Zelenjak” i “Zelenjak-plin” , članovi Planinarskog društva “Cesargrad” i Eko udruge “Japica” koji su odradili veliki posao oko pripreme manifestacije i to unatoč strašnoj kiši u petak. Članovima Vatrogasne zajednice Klanjec i koordinatoru Ivici Zamudi organizatori zahvaljuju na pomoći u regulaciji prometa i na redarskoj službi s voditeljem Anđelkom Riicijašom.  Turistička zajednica grada Klanjca posebno se na svesrdnoj pomoći tijekom trajanja manifestacije zahvaljuje Mateji Poslek, Veroniki Gajšak, Teni Cvek i Tanji Ivek , gradskom notarijušu Ervinu Šobanu, te našim “cvjećarima” Biserki Kušanić, Steli Mlinarić,  Ini Kranjčec i Damiru Vajdiću koji su i ove godine sami izradili sve ukrase za manifestaciju. Posebnu draž ovoj najvećoj kulturno-turističkoj manifestaciji u Klanjcu i ove su godine dali dame i gospoda u srednjovjekovnim kostimima, a riječ je naravno o građanima i građankama Klanjca ( Miri Hrbud Kolar, Željki Kramarić, Ini Kranjčec, Jasni Broz, Gordani Novosel, Ljubici i Ivanu Petrišić, Iliji Kranjčecu).

Medijski pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije bio je RADIO KAJ koji je na svojim frekvencijama prenio slušateljima barem dio odlične atmosfere s klanječkog trga i ovogodišnje Zahvale jeseni u javljanjima uživo, prenosio izravno koncert Kaj vu duši  s Trga Antuna Mihanovića, a nedjeljne emisije Pjesmom i tamburom i Domače popevke i tanci emitirao iz svog klanječkog studija.


Leave a Reply