Odobrena EU sredstva iz LAG natječaja za rekonstrukciju Spomen parka znamenitih Klanjčana

kol 20, 2020 by

Odobrena EU sredstva iz LAG natječaja za rekonstrukciju Spomen parka znamenitih Klanjčana

Gradu Klanjcu odobrena su sredstva u iznosu od 266.850,00 kn za projekt rekonstrukcija Spomen parka znamenitih Klanjčana koji je Grad prijavio na 2. 2. LAG natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Upravni odbor LAG-a Zagorje-Sutla na svojoj 5. sjednici održanoj 30. siječnja 2020. godine u Zaboku donio je jednoglasnu odluku o odabiru  prijavljenog projekta, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je administrativnu kontrolu te potvrdila dodijeljenih 68 bodova te utvrdila intenzitet potpore u visini od 90% za prijavljeno ulaganje.

Rekonstrukcija postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana s posljednjim počivalištem autora hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića nastavak je uređenja parka koje je započelo još 2011. godine uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti.
Iskoristivši mogućnost ovog natječaja kojim je prijaviteljima omogućeno da se europskim sredstvima sufinancira uređenje tematskih parkova, Grad Klanjec uredit će postojeće polukružno „odmorište“  koje će se proširiti kako bi se na taj način formirala pozornica na otvorenom kao komemorativni prostor amfiteatralnog tipa, a na kojem će se održavati razne prigodne manifestacije s ciljem promocije kulturne i povijesne važnosti Grada Klanjca, poznatih Klanjčana te obogatiti postojeća kulturno – turistička ponuda. Postavit će se kamene klupe  iz punih kamenih blokova s uklesanim stihovima originalne pjesme „Horvatska domovina“.

Ovaj se projekt istovremeno nadovezuje i na projekt uređenja Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše čiji su sastavni dio outdoor ture za posjetitelje koje povezuju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici i lokalitete povezane s pričom o himni – Spomenik Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen park, utvrdu Cesargrad, Spomenik himni u Zelenjaku, ostatke dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorac Mihanović, Kuriju Razvor , Memorijalno groblje s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjesto Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Uskoro će tako na tri lokacije (Spomen park, Trg Antuna Mihanovića i Dvorac Mihanović) biti postavljene interaktivne table s QR kodovima i mogućnošću da posjetitelji zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prate zanimljivu priču o Mihanoviću i himni.

Za provedbu ovog projekta i izvođenje radova u tijeku je postupak javnog nadmetanja koji je otvoren do 7. rujna 2020.

 

Related Posts

Tags

Share This