OD PONOĆI NA SNAZI POSEBNE MJERE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE RH

ožu 18, 2020 by

OD PONOĆI NA SNAZI POSEBNE MJERE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE RH

Poštovani sugrađani,

još jednom apeliramo da se svi zajedno pridržavamo svih uputa Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožera Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Budimo odgovorni i samodisciplinirani kako bismo zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih sugrađana, a posebno starijih i bolesnih. Ovo je trenutak u kojem svatko od nas osobno može pokazati i dokazati svoju građansku odgovornost kako bismo što brže i sa što manje oboljelih pobijedili ovu kriznu situaciju.

U Hrvatskoj je u srijedu bilo 87 ukupno zaraženih osoba koronavirusom.
Od četvrtka, 19. ožujka u 0:01 odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na snazi su posebne mjere koje će vrijediti 30 dana, a kojima se zatvara čitav niz objekata i značajno ograničava mogućnost širenja virusa u populaciji.
Cilj je osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske upozorava na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH otkazuju se svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina…

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodaje hrane za životinje, prodaje specijaliziranih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Gradski stožer civilne zaštite bit će zadužen za provedbu te mjere.

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Sve trgovine koje će raditi morat će poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.

Related Posts

Tags

Share This