OČIŠĆENA I UREĐENA EKO-STAZA

lis 26, 2010 by

OČIŠĆENA I UREĐENA EKO-STAZA

U subotu, 23.listopada Eko udruga „JAPICA“ Klanjec, pozvala je svoje članove i ljubitelje prirode na čišćenje i uređivanje Eko-staze na Cesarskoj gori. Uz potporu Ministarstva prosvjete RH eko-stazu osmislila je i uredila prof. Mirjana Štih s grupom učenika Osnovne škole Antuna Mihanovića 2004. godine. Tada su uz stazu bile postavljene i informativne table o rijetkim i zaštićenim biljkama i drveću. Posjetitelji su se mogli informirati tako o hrvatskoj perunici, kranjskom ljiljanu, hrastu meduncu i drugim rijetkim biljnim i životinskim vrstama. No, na žalost „vandali“ su prve postavljene table potpuno uništili. Od 2007. brigu o Eko-stazi preuzela je novoosnovana Eko udruga „Japica“Klanjec. Uz pomoć Javne ustanove za  upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije uz stazu je postavljeno  pet novih informativnih tabli, obnovljeni su eko znakovi te uređen pješački put koji se redovito uređuje.

Na subotnju akciju odazvalo se dvadesetak volontera, od toga i petero učenika iz klanječke škole te gradonačelnik Grada Klanjca. Staza  je trasirana na starom kamenom putu prema Cesargradu te oko Cesarske gore, a učesnici su ju uz pomoć svojih alatki u potpunosti očistili od raslinja i uredili. Radovi su trajali gotovo cijelu subotu. Po završetku sve vrijedne volontere čekao je ručak u planinarskom domu „Cesargrad“.

Izvršni odbor Eko udruge „Japica“ zahvaljuje svim volonterima, a ljubitelje prirode poziva na šetnju uređenom Eko-stazom. Šetnja stazom traje oko 2 sata laganog hoda.

zp8497586rq

Related Posts

Tags

Share This