SVEČANO OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA MUO KLANJEC

velj 26, 2013 by

SVEČANO OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA MUO KLANJEC

Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec svečano je ove subote, 23. veljače 2013., na svojoj tradicionalnoj Obrtničkoj noći u restoranu “Zelenjak”, obilježilo 40. godišnjicu uspješnog djelovanja.
Okupljenim obrtnicima s područja Klanjca, Kraljevca n/S, Kumrovca, Tuhlja i Zagorskih Sela pridružili su se i brojni gosti i uzvanici, a među njima i ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH Gordan Maras, saborski zastupnik i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar, županica Sonja Borovčak, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik OK KZŽ Davor Pleško, načelnici općina Kraljevec n/S, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela te predstavnici brojnih obrtničkih udruženja iz Zagreba i Zagorja.

U svom osvrtu na prošlogodišnje aktivnosti Udruženja predsjednik MUO Klanjec Mladen Županić posebno je istaknuo činjenicu da iz godine u godinu opada broj obrtnika pa su tako i u 2012. odjavljena 23 obrta, a prijavljeno tek 11 novih. MUO Klanjec danas tako broji 208 članova.
Čestitke na vrijednoj obljetnici i riječi podrške obrtnicima su uputili i predsjednik OK KZŽ Davor Pleško, predsjednik  HOK-a Dragutin Ranogajec, županica Sonja Borovčak, saborski zastupnik Željko Kolar. Ministar Maras posebno se pak osvrnuo na nacrt novog Zakona o obrtništvu i pozvao obrtnike da preko svog Udruženja i HOK-a aktivno sudjeluju u raspravi kako bi se dobilo najbolje zakonsko rješenje.

Uz svoju 40. godišnjicu Udruženje je izdalo i monografiju koja na čak 190 stranica donosi pregled poznatih podataka iz povijesti razvoja obrtništva u klanječkom kraju od srednjeg vijeka pa do danas, ppresjek kroz mnogobrojne aktivnosti ovog Udruženja s imenima zaslužnih obrtnika – članova, podatke o zanimljivim i vrijednim projektima, obrtničkim druženjima, kretanju broja obrtnika u proteklom razdoblju te popis svih nekadašnjih i sadašnjih članova MUO. Monografija je i bogato opremljena brojnim arhivskim i color fotografijama. Na obrtničkoj noći kratko su je predstavili urednici Mladen Županić i Snježana Ricijaš.
Svečani dio Obrtničke noći završio je dodjelom priznanja za postignute rezultate u promicanju obrta i obrtničke struke, a ovogodišnji dobitnici su Ružica Galić, Ivan Burić, Igor Jambrešić, Tomislav Greblički i Ivan Petrišić. Posebno emotivno bilo je uručivanje priznanja za čak pola stoljeća bavljenja obrtom, a dobili su ih obitelji Novosel i Turjak.
U nastavku večeri atmosferi punoj dobrih slavljeničkih emocija pridonijeli su i kabare predstava Adam i ona u izvedbi dragog gosta Obrtničkih noći Adama Končića, uz pratnju Olivera Beloševića, glazbeni sasatav Prva ljubav te osobito velika slavljenička torta koju su prerezali predsjednik Mladen Županić i 87-godišnja Anđela Turjak uz podršku članova Upravnog odbora i svih obrtnika koji ni ove godine nisu propustili svoj godišnji susret.
  

 

Related Posts

Tags

Share This