Obnovljena raspela za malo radosti uz ovaj Uskrs

tra 9, 2020 by

Obnovljena raspela za malo radosti uz ovaj Uskrs

Danas je Veliki petak, dan Isusove muke i smrti, jedinstven u crkvenoj godini. Zbog borbe s pandemijom koronavirusa očekuje nas zasigurno najneobičnije Vazmeno trodnevlje dosad. Možda je baš zato prilika da nas simbolika Velikog petka ohrabri i da nas ovaj Uskrs učini boljim ljudima. A boljim ljudima čine nas svakodnevno male, ali vrijedne stvari, koje možemo učiniti u svojoj maloj zajednici u kojoj živimo. Boljim ljudima čini nas tako briga i obnova vrijedne tradicijske baštine koju smo naslijedili, a jedna od najljepših takvih u našem kraju sigurno su brojna raspela koja krase raskršća naših puteva i koja su se tako lijepo i smirujuće raštrkala po našem prekrasnom kraju.

Uz ovaj Uskrs, zahvaljujući brizi, trudu, znanju i upornosti Vitomira Zamude koji već godinama istražuje i restaurira naša raspela, i uz pomoć dobrih ljudi, njegovih suradnika, još dva klanječka raspela u ovome svima teškom Velikome tjednu dobila su svoj novi, zasluženi obnovljeni izgled. 
Jedno se nalazi u vinogradu Antuna Čukaca u ulici Otona Ivekovića, na idiličnoj padini klanječkog vinogorja ispod Cesarske gore. Antun Čukac st. podigao ga je 1978. Uz dozvolu sadašnjeg vlasnika, a na poticaj stanovnika ulice, vinogradara i vikendaša, popravljen je nagnuti drveni križ te obnovljen limeni pokrov i metalni korpus. Raspelo su obnovili Vitomir Zamuda i Petar Horvatin i vratili ga ponovno na njegovo mjesto u vinogradu ovoga utorka.

Drugo raspelo, možda jedno od najljepših u našem kraju, obnovljeno je i jučer vraćeno u Tomaševec, na raskrižje puteva između kapele sv. Florijana i sv. Filipa. Mještanima poznato kao «Gašparov križ», raspelo je obitelj Gašpar podigla oko 1900. godine. Prema nekima korpus je izradio Martin Somek, poznati pučki kipar iz Tomaševca. Zahvaljujući inicijativi Željka Someka, sadašnjeg vlasnika, potpori KZŽ i Grada Klanjca te brojnih sati našeg Vitomira uloženih u obnovu mnogobrojnih detalja koje ovo raspelo čine posebnim, ovako obnovljeno, sigurno će privući pogled svakog prolaznika. 

Više o tijeku obnove, svima koji su u njoj sudjelovali i planovima za neka druga još neobnovljena raspela pisat ćemo najavljujući blagoslov i druženje mještana koje uvijek uz to ide. Nadamo se što skorije!

Želite li ovih dana pobjeći od teških vijesti prošećite, naravno sami ili s nekim iz svoje uže obitelji, do ova dva obnovljena raspela ili do nekog od njih više od tridesetak koliko ih imamo. Zastanite, sami sa svojim mislima, baš kao što su to nekada činili naši težaci doživljavajući Raspetoga na križu kao jednog od mještanina pred kojim se ne može ništa skriti ni zatajiti, a isto tako ne može se od njega otići neutješen. 

Fotografije nakon obnove raspela u Tomaševcu

 

Fotografije prije obnove raspela u Tomaševcu

 

 

Raspelo – vinograd Antuna Čukaca   

     

 

Related Posts

Tags

Share This