Svečanost zagorskih književnika

velj 6, 2023 by

Svečanost zagorskih književnika

Hrvatskozagorsko književno društvo (HZKD) svečano je u subotu 4. veljače 2023. obilježilo 20. obljetnicu kontinuiranog i plodonosnog djelovanja. U punoj gradskoj dvorani u Klanjcu, svečanost zagorskih književnika uveličali su izaslanik predsjednika Republike, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, predsjednik Literarne družbe Maribor Marjan Pungartnik, predsjednica i članovi Literarnog društva “Sončnica” iz Rogaške Slatine, mnogobrojni kulturni djelatnici, vjerna klanječka publika i ostali ljubitelji književnosti te mnogobrojni članovi HZKD-a.

Predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola podsjetio je okupljene kako je HZKD osnovan jednog kišnog listopadskog petka 2002. godine na inicijativu pjesnika Božidara Staroveškog i Vladimira Poljanca, koji su još godinu ranije u Zelenjaku organizirali Prvi susret zagorskih pjesnika tijekom kojega je izražena želja da ovakvo okupljanje zagorskih pjesnika postane tradicionalno, ali i da se organiziraju u svoju udrugu. Tridesetak članova osnivača okupilo se na Osnivačkoj skupštini u klanječkoj kino dvorani 11. listopada 2002. s težnjom stvaranja strukovne udruge koja bi okupljala sve poslanike lijepe pisane riječi. Pjesnike, pripovjedače, romanopisce, dramatičare, književne kritičare, prevoditelje, povjesničare književnosti i umjetnosti i druge, prvenstveno zbog unapređivanja književnog stvaralaštva, kako autora u Hrvatskome zagorju, tako isto i o Hrvatskome zagorju, kako autora iz Hrvatskoga zagorja, tako i autora čija je Hrvatsko zagorje – vokacija. 

Uz ovu vrijednu obljetnicu HZKD je predstavio i fotomonografiju koja na stotinjak stranica donosi presjek dvadesetogodišnjeg rada i bogate nakladničke djelatnosti društva. Kako je na svečanosti istaknula dopredsjednica HZKD-a Mirjana Mikulec, od 2004. godine, kada je HZKD pokrenuo svoju nakladničku djelatnost, objavljeno je u biblioteci Esejistika 8 naslova, u biblioteci Književnost 38, u biblioteci Riječ horvatska Feljtoni Rikarda Jorgovanića, a tu je i osam zbornika članova Društva. S više od pedeset objavljenih knjiga HZKD se tako svrstao među najplodonosnije nakladnike u Hrvatskom zagorju. Društvo je organiziralo više cjelodnevnih književnih susreta u Klanjcu i Krapini, nekoliko okruglih stolova, susrete djece i dječjih pisaca, obilježilo vrijedne obljetnice života i književnog rada svojih članova, te priredilo brojne promocije i predstavljanja svojih nakladničkih izdanja i svojih članova u brojnim zagorskim sredinama i u Sloveniji. U suradnji s Općinom Hum na Sutli dodijeljene su i godišnje književne nagrade “Rikard Jorgovanić” za najbolja književna ostvarenja.

Zamjenica župana Jasna Petek uručila je predsjedniku Društva Zahvalnicu za izniman doprinos razvoju kulture te za promociju Krapinsko-zagorske županije, a čestitke su uputili i Zdravko Zima, Zlatko Brlek i Marjan Pungartnik. 

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski vokalni ansambl “Sotelie” iz Huma na Sutli, jedan od najboljih malih vokalnih sastava u Hrvatskoj, s kojim Društvo surađuje još od 2008. godine te Igor Siročić koji je bio glazbeni gost HZKD-a na mnogobrojnim promocijama novih knjiga.  

Tradicionalno su članovi HZKD-a posjetili i Spomen park znamenitih Klanjčana kako bi zapalili svijeću i položili cvijeće na grobu pjesnika Antuna Mihanovića.

Dvadeseta obljetnica predstavlja na neki način i prekretnicu u radu Društva jer je Skupština HZKD-a, održana netom prije svečanosti, donijela odluku da se  umjesto sadašnjeg Hrvatskozagorskog književnog društva utemelji Krapinsko-zagorski ogranak DHK-a (Društva hrvatskih književnika) čiji je Upravni odbor prošloga tjedan podržao ovu inicijativu članova HZKD-a.

Hrvatskozagorski književnici i njihovi prijatelji i podupiratelji nastavili svoj su svoj obljetnički susret u lijepoj atmosferi, uz ugodan razgovor i prisjećanja na drage zajedničke trenutke koji su obilježili djelovanje HZKD-a u kojem je, uz promociju književnosti, uvijek jednako važno bilo i iskreno prijateljstvo i pajdaštvo.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This