Obilježena 160. obljetnica smrti Antuna Mihanovića

stu 15, 2021 by

Obilježena 160. obljetnica smrti Antuna Mihanovića

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na grobu Antuna Mihanovića u Spomen parku znamenitih Klanjčana i kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku u nedjelju 14. studenoga 2021. godine obilježena je 160. obljetnica smrti autora hrvatske himne.
Mihanović je umro nadomak zime u Novim Dvorima, noću 14. studenog 1861. od srčane kapi. Četiri dana kasnije, 18. studenog pokopan je na groblju u Klanjcu, a sedamnaest godina nakon Mihanovićeve smrti, njegovi su posmrtni ostatci preneseni sa staroga župnoga groblja na novo. Kćerka Marietta podigla je granitni spomenik na pjesnikovu grobu. U današnjem parku znamenitih Klanjčana već 160 godina „hrvatska mu domovina dala počinak blažen usred raja mala“, kako mu je 1880. spjevao August Šenoa. Njegova osobnost, osjećajnost i inteligencija svojom, iako kratkom, prisutnošću na poseban je način obogatila i naš grad.

Ovogodišnjoj skromnoj svečanosti obilježavanja pjesnikove smrti, koja je zbog nepovoljne epidemiološke situacije održana bez prisustva građanstva, prisustvovali su župan Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i predsjednica Gradskog vijeća Mirjana Smičić Slovenec, načelnice i načelnici općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela, predstavnici klanječkih ustanova i udruga koje nose časno ime autora hrvatske himne Osnovne škole Antuna Mihanovića, Gradske knjižnice, KUD-a “Antun Mihanović”, Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Mihanović” Gredice, a ovom zauzetom kulturnom djelatniku počast je odao i Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu.

Župan Željko Kolar je nakon polaganja vijenac na spomen groblju u Klanjcu istaknuo kako je Antun Mihanović bio veliki pjesnik, veliki rodoljub i veliki čovjek koji je napisao riječi najljepše pjesme na svijetu koja je postala hrvatskom himnom koju danas s ponosom pjevamo. Rodoljubna pjesma koja poziva na ljubav, domoljublje, na odanost svojoj domovini i ne vrijeđa nikoga niti ne poziva na rat. Rijetko je da u svijetu postoji takva himna i moramo biti ponosni na to – istaknuo je župan.

Gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek rekao je kako je planove za opsežnije obilježavanje ove velike obljetnice nažalost omela pandemija koronavirusa, no da će se oni realizirati kada epidemiološke prilike dopuste. „Sve ono što je lijepo u našoj Hrvatskoj, tako je dobro opisao u stihovima Horvatske domovine. Za svega 4 godine boravka i života u Novima Dvorima ostavio je velik utjecaj i zasigurno postao dio klanječke povijesti i kulture. Prvom prilikom, čim se ova pošast od korone malo se stiša, ovdje ćemo napraviti veliku svečanost kakvu Mihanović i zaslužuje za takvu godišnjicu, kao i svi naši znameniti Klanjčani, a ujedno predstaviti nove sadržaje u ovom našem spomen parku – izjavio je gradonačelnik Brlek te najavio skori završetak manjeg amfiteatra sa stihovima hrvatske himne.

Na obilježavanju 160. obljetnice smrti autora hrvatske himne sudjelovali su i članovi povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel, a himnu je pjevala Danijela Stanišak.

Related Posts

Tags

Share This