Obilježen Svjetski dan šuma i voda

ožu 24, 2014 by

Obilježen Svjetski dan šuma i voda

SVJETSKI DAN ŠUMA I VODA
UREDIMO I OČUVAJMO IZVOR “KORITA”

Članovi Eko udruge “Japica” i Udruge “Korak po korak do zdravlja” i to oni najhrabriji u nedjeljno vjetrovito i oblačno poslijepodne, 23. ožujka, propješačili su šumovitom eko-stazom po Cesarskoj gori.
Uz Svjetski dan šuma (21. ožujka) podsjećamo da su stijene i obronci Cesarske gore obrasli miješanom šumom hrasta medunca, crnog graba, crnog jasena, bukve i još mnogim drugim vrstama. Dok uz Svjetski dan voda (22. ožujka) klanječki ekolozi željeli su podsjetiti i na bogate izvore vode kojima obiluje Cesarska gora. Evidentirana su četiri izvora, iako je cijela gora bogata vodom. Na žalost, tom neprocjenjivom prirodnom bogatstvu nije posvećena i odgovarajuća skrb.  Osim i to samo donekle bunaru u neposrednoj blizini planinarskog doma “Cesargrad”. Prilika je to i za poseban apel za uređenje izvora “Korita” za kojeg postoje indicije da je korišten još u doba Erdödyjevih od 15. stoljeća te se uspio održati sve do danas. Riječ je o izvoru koji je najbogatiji vodom, nalazi se na označenoj eko-stazi, a i život znači stanovnicima Cesarske Vesi. Bitan je i za mnogobrojne šumske životinje, ali i putnike namjernike.
Grad Klanjec je prepoznao vrijednost Cesarske gore te je 2011. godine proširena zaštita od doline Zelenjaka kod Klanjca, koja je još 1949. godine proglašena zaštićenom park šumom, na cijelu Cesarsku i Risvičku goru. Ali ovom je prigodom upozoreno i da odluka o zaštiti nije sama po sebi dovoljna, već trebaju i konkretne mjere.
Uz Svjetski dan voda prošle je godine jedna djevojčica Jana u svojoj pjesmi “Voda” napisala:
“Planeta Zemlja bez nje postojati neće,
zato ljudi i djeca: čuvajte blago najveće”.
Nedjeljni šetači su je poslušali. Odgovorni poslušajte ju i vi.

Dragi čitatelji, vaša podrška bi nam dobro došla. Javite se!

Vaš “Pinklec”

Članovi Eko udruge “Japica” redovito, u svako godišnje doba, obilaze izvor “Korita” o čemu svjedoče i fotografije.

Related Posts

Tags

Share This